Z monitoringu tisku

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací

Jeskyňáři našli v Javoříčku zcela neznámý rozlehlý podzemní systém

Vědci z observatoře Kleť dali jedné planetce jméno Feustel


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > červ-srp  > Věda a výzkum

SPOLUPRÁCE JAKO ZÁRUKA PROGRESIVNÍHO ROZVOJE

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

Rámcovou smlouvu, jejímž účelem je i nadále vytvářet úzké všestranné vazby mezi Akademií věd ČR a Jihočeskou univerzitou, slavnostně podepsali 1. června 2007 v aule Jihočeské univerzity předseda Akademie věd ČR prof. Václav Pačes a rektor Jihočeské univerzity prof. Václav Bůžek.

Významné události se zúčastnili členové vedení univerzity, děkani biologické, filozofické a zemědělské fakulty a ředitelé obou vysokoškolských ústavů (ústavu fyzikální biologie a výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického), tedy pracovišť, která s jednotlivými ústavy AV ČR konkrétně spolupracují. Pozvání přijali rovněž představitelé českobudějovických akademických ústavů AV ČR.

Předchozí smlouva o spolupráci byla uzavřena v roce 2001 na pětileté období. Výsledky jejího působení zhodnotily obě strany velmi pozitivně. "Gratuluji ke spolupráci Akademie věd ČR a Jihočeské univerzity, tato spolupráce je klíčem k současnému životu. Podporuji ji a jsem za toto partnerství velmi rád," sdělil v úvodu předseda Akademie věd ČR prof. Václav Pačes. "Vysoká škola a Akademie věd jsou blízcí partneři, kterým v řadě oblastí doporučuji vystupovat společně, neboť mají také společné zájmy. Rovněž velmi oceňuji vznik Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity (k 1. 8. 2007, pozn. red.) a musím říci, že také pracoviště Jihočeské univerzity v Nových Hradech (ústav fyzikální biologie JU) je dobrým a konkrétním příkladem vynikající spolupráce. Jsem rád, že můžeme podepsat tuto smlouvu, i když je její podpis spíše formální záležitostí, neboť naše spolupráce k oboustranné spokojenosti dokáže fungovat i bez smlouvy," dodal předseda Akademie.

Rektor Jihočeské univerzity prof. Václav Bůžek, který v úvodu svého projevu seznámil hosty s aktuálními výsledky a plány rozvoje univerzity, zopakoval, že si spolupráce s Akademií věd nesmírně váží. "Když se dnes zejména v akademických kruzích řekne Jihočeská univerzita, je to již automaticky chápáno jako symbol velmi významného úzkého pracovního propojení obou institucí. Díky tomu zde vznikla velmi silná vědecká základna přírodovědně a dnes již i společenskovědně zaměřeného základního výzkumu, která nabízí řadu teoretických i aplikovaných výstupů podnikatelské veřejnosti. Jedná se zejména o inkubační centra, biotechnologie, téma obnovy lidských zdrojů, trvale udržitelný rozvoj krajiny i jejích kulturních hodnot a podobně," dodal rektor Jihočeské univerzity.

Smlouvou obě strany deklarují zájem o spolupráci především ve výzkumné, vývojové a pedagogické oblasti, v oblasti technologických a ekonomických aplikací výsledků výzkumu a vývoje, při využívání informačních zdrojů a rozvoji knihoven i při výstavbě, využívání a údržbě areálů AV ČR a JU v Českých Budějovicích, Nových Hradech a v Třeboni.

Spolupráce se bude týkat stejně jako v předchozím období i doktorských studijních programů. Smluvní strany vzájemně umožní zaměstnancům a studentům využívat zařízení svých pracovišť pro potřeby vědeckovýzkumné a pedagogické činnosti. Obě instituce také hodlají podporovat vytváření společných řešitelských týmů na bázi společných výzkumných projektů, vzájemně působit například v oborových radách, odborných nebo hodnotitelských komisích a podobně. Spolupráce bude rozvíjena i při praktickém budování výzkumných pracovišť.

V současné době obě instituce připravují nové projekty, které jsou dílčím vyústěním dosavadní spolupráce. "Vynikající zkušenosti s formálními i neformálními kontakty Jihočeské univerzity s ústavy Akademie věd ČR napříč vědními odděleními potvrzují správnost nastoupené cesty a skýtají záruky dalšího progresivního rozvoje této oboustranně prospěšné komunikace," uvedl děkan Biologické fakulty JU prof. Libor Grubhoffer. "V současné době společně plánujeme projekty pro Operační program Výzkum a vývoj pro inovace v rámci evropských strukturálních fondů. Snažíme se v těsné spolupráci připravit dva projekty, kterými bychom posílili jak aplikovaný výzkum pro inovační technologie v jihočeském regionu, tak i výukovou infrastrukturu pro přírodní vědy a zemědělské biotechnologie," dodal.

U příležitosti slavnostního podpisu smlouvy jmenoval předseda Akademie věd ČR prof. Václav Pačes také nového ředitele Biologického centra AV ČR, v. v. i., jímž se stal prof. František Sehnal. "Vznik Biologického centra AV ČR, které sdružuje pět českobudějovických ústavů Akademie věd, je významnou organizační změnou, od které si mimo jiné slibujeme pružnější spolupráci s univerzitou a rozšíření této spolupráce do nových oblastí," řekl prof. František Sehnal. "Pracovníci Biologického centra se podílejí a budou podílet na budování Přírodovědecké fakulty a rýsuje se velmi konkrétní rozšíření spolupráce s dalšími fakultami Jihočeské univerzity. Máme jasné představy o některých společných vědeckovýzkumných projektech s teoretickým i praktickým zaměřením. Neméně významná je i spolupráce při vytváření celkové koncepce rozvoje vzdělávání, vědy a výzkumu v Jihočeském kraji. Vzájemně se podporujeme ve snahách vytvořit jednotný akademický areál, který bude střediskem vzdělanosti celoevropského významu a který bude významnou součástí nejen kulturního, ale i ekonomického života regionu. Pracovníci Biologického centra AV ČR, v. v. i., jsou připraveni udělat vše pro naplnění této vize," upřesnil nově jmenovaný ředitel Biologického centra.

Hana Bumbová,
tisková mluvčí Jihočeské univerzity