Z monitoringu tisku

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací

Jeskyňáři našli v Javoříčku zcela neznámý rozlehlý podzemní systém

Vědci z observatoře Kleť dali jedné planetce jméno Feustel


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > červ-srp  > Kultura a společnost

EVROPSKÝ KULTURNÍ KLUB POKRAČUJE

Obrázek k článku 

Setkávání vzdělaných občanů je pro společnost vždy významné a v dnešní době plné překotných přeměn zvláště potřebné. Sledování myšlenek, jejich porovnávání a tříbení přispívá k vědomí pospolitosti a možnostem každého jednotlivce prospět svými idejemi společnému dílu. Evropský kulturní klub je jednou z nepočetných společností, která se věnuje naplňování této potřeby.

Jednou měsíčně pořádá podvečery v příjemném konferenčním sále č. 206 v budově Akademie věd ČR na Národní třídě, kde ke kultivovanosti setkání přispívá i nádherný obraz Hynaisova Paridova soudu. EKK působí již od konce roku 1990 a letošní únorový podvečer si zapsal již 140. číslo v pořadí. Zevrubnou zprávou o pojetí podvečerů, tématech a osobnostech, které na setkání vystoupily, informoval v Akademickém bulletinu Jiří Grygar (AB 3/2002) již v roce 2002. Po uplynutí více než pěti let se sice mnohé změnilo, ale smysl a význam práce EKK přetrvává dále. Od Grygarovy zprávy se uskutečnilo více než padesát dalších podvečerů.

Do konce roku 2003 stál v čele Evropského kulturního klubu prof. Miroslav Kutílek, významný pedagog a osobnost, muž, který stál u zrodu Evropského kulturního klubu ještě v době před převratem. Díky jeho snaze uvádět v podvečerech zajímavá témata se přednáškový sál plnil publikem, které nejen naslouchalo přednášejícím, ale v diskuzích aktivně prezentovalo svá stanoviska a kritické poznámky. Pisatel převzal žezlo od profesora Kutílka počátkem roku 2004, a to nejen virtuální, ale skutečné – díky řezbáři a astronomovi, obětavému účastníkovi podvečerů. Spolu s žezlem převzal pisatel i vžitý a osvědčený způsob jednání. Při podvečerech i nadále vystupují nejméně tři panelisté, kteří hovoří k danému tématu ze svého osobního pohledu a s přístupem odpovídajícím jejich odbornosti. Během jednoho z letos uskutečněných podvečerů vystoupili na téma Kultura a kultivovanost v období rostoucí prosperity v postupném sledu socioložka, psychiatr a bohemistka. Tento způsob vnáší do podvečera nejen osvěžení a oprošťuje jej od jednotvárnosti přednesu jedné osobnosti, ale zbavuje jej i jednostranného pohledu.

Je nutno upozornit, že v programu vystupují přední osobnosti, díky nimž mají podvečery vysokou úroveň, kultivovaný průběh a vedou k myšlenkovému obohacení účastníků. Domnívám se, že nejvýznamnější je, když účastníci odcházejí povzbuzeni přesvědčením, že se podílejí na svobodném myšlení a zbavují se vlivu vtírající se autority, jenž je velkou zábranou rozvoje poznávání a poznání. Nelze než souhlasit se slovy Alberta Einsteina: "opojení autoritou je největším nebezpečím pravdy".

Děkuji všem, kdo svým aktivním a obětavým podílem přispívají k rozvoji Evropského kulturního klubu, kdo mu s laskavostí vytvářejí podmínky k setkávání jak poskytováním střechy nad hlavou, tak i administrativně-organizačním úsilím, jmenovitě pak vedení Akademie věd a Rady vědeckých společností.

Libor Pátý,
předseda Evropského kulturního klubu