Z monitoringu tisku

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací

Jeskyňáři našli v Javoříčku zcela neznámý rozlehlý podzemní systém

Vědci z observatoře Kleť dali jedné planetce jméno Feustel


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2010  > prosinec  > Z Bruselu

Evropský atlas půdní biodiverzity

Společné výzkumné středisko Evropské komise (JRC) publikovalo vůbec první atlas mapující potenciální ohrožení půdní biodiverzity v Evropě. Atlas vydaný v souvislosti s Mezinárodním rokem biodiverzity 2010, který Organizace spojených národů vyhlásila pro letošní rok, byl představen 23. září 2010 na konferenci EK nesoucí příznačný název: Půda, klimatické změny a biodiverzita – kudy se ubíráme?.

24_1.jpg

Záměrem publikace, jež vznikla ve spolupráci Evropské komise se zástupci akademické i průmyslové sféry, je upozornit na znehodnocování míry biodiverzity v půdě a probudit zájem široké veřejnosti o ochranu tohoto významného zdroje. Atlas má sloužit všem výzkumným pracovníkům, politickým činitelům, učitelům, ale i laikům, kteří mají zájem dozvědět se více o fungování života v podzemí.

Evropský atlas půdní biodiverzity je uceleným zdrojem informací, které jsou čtenáři podávány srozumitelným a zároveň vizuálně přitažlivým způsobem. Informativní texty, fotografie a mapky ilustrují širokou rozmanitost existujících druhů půdy a také dosud objevených organismů, které v ní žijí. Mapuje též místa v Evropě vystavená potenciálnímu riziku zásadního úbytku půdní rozmanitosti. Mezi oblasti, jež jsou v současnosti nejvíce exponovány vlivům s negativním dopadem na kvalitu půdy, patří území Velké Británie, země Beneluxu a severní část Francie. Při hodnocení potenciálního ohrožení půdní biodiverzity brali odborníci v potaz jednotlivé kategorie vlivných faktorů, jako jsou například míra využívání půdy člověkem, narušování přirozeného prostředí, pří-tomnost invazivních druhů, zhutňování půdy, eroze či znečištění.

Dalším krokem navazujícím na boj proti půdní degradaci je úsilí Evropské komise o prosazení rámcové směrnice o půdě, která má zkoordinovat přístupy členských států k řešení tohoto problému.
Evropský atlas půdní biodiverzity naleznete na http://bookshop. europa.eu/.

NIKOLA FREYOVÁ,
stážistka v CZELO, Masarykova univerzita