Z monitoringu tisku

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací

Jeskyňáři našli v Javoříčku zcela neznámý rozlehlý podzemní systém

Vědci z observatoře Kleť dali jedné planetce jméno Feustel


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2010  > prosinec  > Z Bruselu

Změny v Generálním ředitelství Evropské komise pro výzkum

Koncem října 2010 schválilo kolegium komisařů velkou reorganizaci Generálního ředitelství EK pro výzkum, která vstoupí v platnost od ledna 2011. Nejprve se změní název na Generální ředitelství pro výzkum a inovace, poté vzniknou dvě nová ředitelství.

První z nich pokryje oblast Evropského výzkumného prostoru a zahrne i činnosti současného ředitelství v oblasti věd, ekonomiky a společnosti. Do portfolia druhého spadá výzkum a inovace, konkrétně inovační politika, finanční inženýrství, MSP, regionální rozměr inovací a ekonomické analýzy a indikátory.

Navíc se také sloučí ředitelství pro Euratom a energie, vznikne několik operačních skupin (task force), které budou řešit otázky, jako je integrace společenských a humanitních věd do ostatních politik či právní a institucionální dopady Lisabonské smlouvy na výzkum a inovace.

Schválená reorganizace potvrzuje, že společenské a humanitní vědy nebudou jednou z tematických priorit programu Spolupráce 8. rámcového programu, nýbrž se stanou součástí tzv. velkých výzev.

ANNA VOSEČKOVÁ,
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaV, Brusel,
Technologické centrum AV ČR