Z monitoringu tisku

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací

Jeskyňáři našli v Javoříčku zcela neznámý rozlehlý podzemní systém

Vědci z observatoře Kleť dali jedné planetce jméno Feustel


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2010  > prosinec  > Obálka

Medaile Josefa Hlávky

Nadace Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových předala 16. listopadu 2010 Medaile Josefa Hlávky význačným osobnostem české vědy a umění, které k ocenění navrhli předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš, rektor Univerzity Karlovy prof. Václav Hampl a rektor Vysoké školy chemicko-technologické v Praze doc. Josef Koubek.

02_2.jpg
Obě fota: © Archiv Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových
Mezi novými nositeli Medaile Josefa Hlávky jsou (zleva) Josef Petráň, Milan Sobotka a Cyril Höschl; vpravo Jaroslav Pánek, místopředseda AV ČR.

Během ceremoniálu na lužanském zámku si ceny odnesli prof. Cyril Höschl (ÚT AV ČR), významný vědecký pracovník v oboru pevnosti a pružnosti a odborník na vyšetřování příčin poruch strojů a jejich odstraňování, prof. Milan Sobotka (FLÚ AV ČR), jeden z nejvýznamnějších filozofů a interpretů klasické evropské filozofie a kultury v České republice, dr. Ludmila Třísková a dr. Pavel Tříska za celoživotní rozvíjení vědy v oblasti kosmické fyziky, kterou společně vykonávali nejdříve v GFÚ AV ČR a od roku 1993 v ÚFA AV ČR.

02_1.jpg
Oceněný pár Ludmila Třísková a Pavel Tříska

Dále prof. Jiří Kraus (UK), bohemista a mezinárodně uznávaný odborník na veřejnou komunikaci, dějiny a teorii rétoriky, prof. Josef Petráň (UK), jeden z nejvýznamnějších současných českých historiků, jehož dílo je výjimečné nejen svým rozsahem, ale i originalitou a nevšedními literárními kvalitami, a prof. Blanka Králová (VŠCHT), vědkyně a pedagožka, která se spolupodílela na formování moderní výuky biochemie.
lsd