Z monitoringu tisku

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací

Jeskyňáři našli v Javoříčku zcela neznámý rozlehlý podzemní systém

Vědci z observatoře Kleť dali jedné planetce jméno Feustel


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > červen  > Obálka

PODPIS DOHODY S JIHOAFRICKOU NÁRODNÍ RADOU PRO VÝZKUM

Obrázek k článku Obrázek k článku 

Dne 27. dubna 2007 byla v Praze podepsána dohoda o vědecké spolupráci mezi Akademií věd České republiky a jihoafrickou Národní radou pro výzkum. Memorandum of Understanding stvrdil podpisem ve vile Lanna za AV ČR její předseda prof. Václav Pačes a za NRF předseda prof. Mzamo P. Mangaliso. Předsedu NRF doprovázel finanční ředitel odboru vědy a technologie dr. Val Munsami.

Spolupráce s Jihoafrickou republikou doposud probíhá na základě dohody podepsané mezi AV ČR a Human Sciences Research Council 4. listopadu 1992 v Praze a obnovené 25. května 1993 rovněž v Praze. Koncem devadesátých let minulého století prodělal systém financování vědy a výzkumu v Jihoafrické republice zásadní změny a HSRC byl začleněn do NRF. Dohoda, která byla omezena původně jen na oblast humanitních a společenských věd, začala tudíž platit pro všechny vědní obory. Nová dohoda tak stvrzuje a smluvně zajišťuje existující vzájemnou výměnu a iniciuje její intenzifikaci. Původně měla být podepsána již během návštěvy prezidenta Václava Klause v Jihoafrické republice v prosinci 2006.

Andrzej MAGALA


Při příležitosti tohoto setkání jsem se dotázala finančního ředitele odboru vědy a technologie dr. Val Munsamiho, co NRF podpis dohody Memorandum of Understanding přinese?
Prostřednictvím partnerství s dalšími zeměmi se snažíme posílit výzkum v naší zemi. O spolupráci usilujeme na dvou různých úrovních; mezivládní, kdy spolu jednají jednotlivé vlády, a na úrovni vědeckých institucí.
NRF je národní vládní agentura zodpovědná za prosazování a podporu základního a aplikovaného výzkumu v Jižní Africe, jejímž cílem je stát se klíčovým nástrojem při vytváření inovační a znalostní společnosti v JAR a motivovat obyvatele k podpoře konkurenceschopnosti a prosperitě své země.
Naše konkrétní partnery si vybíráme podle jejich úrovně vědy a technologie. A Česká republika nám přijde zajímavá.
Jihoafrická republika bude muset v budoucnosti čelit mnoha výzvám, jako jsou např. infekční choroby, HIV/AIDS, globální oteplování a další problémy. Jistě víte, že pokud jde např. o globální oteplení, země severní polokoule jsou největším znečišťovatelem ovzduší, zatímco dopady nejvíc postihnou Afriku. Proto musíme uzavírat partnerství se zeměmi na Severu a pro řešení problémů globálního měřítka potřebujeme navazovat mezinárodní partnerství. Výzkum a vývoj je jedním z nástrojů, který nám k tomu může pomoci.

GABRIELA ŠTEFÁNIKOVÁ