Z monitoringu tisku

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací

Jeskyňáři našli v Javoříčku zcela neznámý rozlehlý podzemní systém

Vědci z observatoře Kleť dali jedné planetce jméno Feustel


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > červen  > Obálka

ZASEDÁNÍ VE SMOLENICÍCH

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

Již 13. fórum Akademií věd zemí Visegrádské čtyřky, tj. Akademií věd České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska, se 23.–24. dubna 2007 uskutečnilo v zařízení Slovenské akademie věd, v příjemném prostředí zámku ve Smolenicích.

Program zasedání byl velmi bohatý, týkal se aktuálních otázek vědy a začleňování výzkumných programů do evropského výzkumného prostoru.

Diskutovalo se také o problematice European Science Foundation a jejího vztahu k nově založenému European Research Council – jakési evropské grantové agentuře, která má v následujících sedmi letech rozdělovat na vědecké projekty zhruba 7,8 miliardy eur ročně. Jiným důležitým projektem Akademií věd V4 je publikace o střední Evropě, která má světovému publiku představit její historii a poskytnout možnost porovnání různých úhlů pohledu. Další informace se týkala konference UK-V4 Frontier of Science Meeting, jež se konala ve spolupráci s Royal Society London v únoru 2007 v polském Krakově. Zástupci Maďarské AV předali přítomným pozvání na World Science Forum, které se uskuteční v listopadu 2007 v Budapešti.

Součástí Fóra AV V4 bylo již tradičně také předání cen vybraným mladým vědeckým pracovníkům, v letošním roce ve fyzice a astronomii. Z AV ČR byl oceněn Mgr. Radan Slavík (viz obr. dole vlevo) z Ústavu fotoniky a elektroniky za práci High-speed Signal processing Using Optical Fiber-based Components.

Během Fóra byla přijata společná Smolenická deklarace Akademií věd, která upozorňuje na potřebu spoluúčasti u projektů v rámci 7. RP EU. Nedostatek národních zdrojů, jež by měly zajistit zhruba 25% financí, by mohl způsobit obtíže při čerpání z těchto evropských zdrojů. Součástí Smolenické deklarace je i výzva k založení Evropské asociace výzkumných organizací, která by se mohla stát partnerem analogických sdružení evropských univerzit.

Jan Palouš,
člen Akademické rady