Z monitoringu tisku

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací

Jeskyňáři našli v Javoříčku zcela neznámý rozlehlý podzemní systém

Vědci z observatoře Kleť dali jedné planetce jméno Feustel


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > květen  > Věda a výzkum

ERGO PŘINÁŠÍ STRATEGICKÉ INFORMACE PRO VÝZKUM, VÝVOJ A INOVACE

Obrázek k článku Obrázek k článku 

Technologické centrum Akademie věd ČR slavnostně uvedlo do světa svůj nový časopis ERGO, věnovaný analýzám a trendům výzkumu, technologií a inovací.

Příprava strategických studií zaměřených na oblast výzkumu, vývoje a inovací je jedním z klíčových úkolů Technologického centra AV ČR. Této činnosti se soustavně věnuje Skupina strategických studií TC, která od svého vzniku v roce 2001 připravuje koncepční podklady pro státní správu a její poradní orgány, koordinuje národní a regionální projekty zaměřené na návrh výzkumných priorit, strategických výzkumných směrů, přípravu výzkumných a inovačních politik a inovačních strategií, a v neposlední řadě také realizuje vlastní výzkumné projekty orientované na výsledky, příležitosti a hrozby v oblasti výzkumu, vývoje a inovací. Technologické centrum přitom spolupracuje s řadou zahraničních a nadnárodních partnerů, s nimiž se podílí na přípravě materiálů pro Evropskou komisi, Evropský parlament, Organizaci spojených národů pro průmyslový rozvoj (UNIDO) a Společné výzkumné centrum Evropské komise.

Zájem o výsledky práce Skupiny strategických studií TC a snaha o jejich zpřístupnění širší odborné veřejnosti vedly ke vzniku nového časopisu, jehož první číslo spatřilo světlo světa v listopadu loňského roku. Slavnostní křest se konal při příležitosti vydání druhého čísla 8. března letošního roku v pražském hotelu Marriott v rámci mezinárodní konference projektu LocoMotive, kterou pořádalo Technologické centrum. ERGO se tak stalo vedle bulletinu ECHO, zaměřeného na informace o evropském výzkumu, vývoji a inovacích, již druhým periodikem, které Technologické centrum pro odbornou veřejnost vydává.

Slovo ergo, které bylo zvoleno jako název časopisu, svým významem evokuje následnou akci a neskromným přáním vydavatele je, aby publikované informace takovou akci vyvolaly. Může se přitom jednat o formulaci národních politik výzkumu, o identifikaci výzkumných priorit, o podporu rozvoje skutečně excelentního výzkumu, o vytváření podmínek pro inovační podnikání a o řadu dalších aktivit. Publikované příspěvky jsou často souhrnem obsáhlejších zpráv a publikací, a mohly by tedy také posloužit jako určité vodítko k získání podrobnějších informací o dané problematice.

ERGO je recenzovaný bulletin, který se nechce do budoucna omezovat pouze na příspěvky pocházející z Technologického centra, ale je otevřen i pro články externích autorů. Vycházet bude minimálně dvakrát ročně v tištěné i elektronické podobě. Elektronická verze je volně dostupná na adrese www.strast.cz/ergo, kde si lze v případě zájmu zdarma objednat i verzi tištěnou.

Z obsahu aktuálního čísla

Výzkum a vývoj v soukromém sektoru v nových členských zemích EU
Výběrová analýza, přinášející detailní pohled na čtyři reprezentativní průmyslová odvětví, byla zpracována jako součást širšího projektu iniciovaného Spojeným výzkumným centrem Evropské komise pro všechny nové členské státy EU.

Analýza vědeckých publikací českých autorů z let 1994 až 2005
Příspěvek porovnává produkci vědeckých publikací v ČR a jejich citovanost se třemi zeměmi středoevropského regionu – Rakouskem, Maďarskem a Polskem – a s dalšími třemi evropskými zeměmi menší či střední velikosti – Finskem, Irskem a Řeckem.

Regionální diference inovačního potenciálu EU
Ačkoli se v EU podpoře inovací na regionální úrovni věnuje značná pozornost, méně sledována zůstává otázka rozdílů inovačního potenciálu jednotlivých regionů. Cílem této studie proto je tyto regionální rozdíly zhodnotit a načrtnout regionální obraz inovačního potenciálu EU.

Martin Faťun,
Skupina strategických studií, Technologické centrum AV ČR