Z monitoringu tisku

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací

Jeskyňáři našli v Javoříčku zcela neznámý rozlehlý podzemní systém

Vědci z observatoře Kleť dali jedné planetce jméno Feustel


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Čtvrtý světový kongres o ochraně orchidejí v Česku

Orchideje jsou druhově nejbohatší čeledí rostlinné říše. Díky svým specifickým nárokům je však většina jejich druhů dnes ohrožena vyhynutím. V tropech je to většinou způsobeno zánikem jejich stanovišť – především tropických deštných lesů, zatímco v našich podmínkách jde často navíc i o nadměrné hnojení a obecně příliš intenzivní zemědělskou výrobu, kvůli které z naší krajiny původní druhově bohaté orchidejové louky často nenávratně mizí. Díky atraktivitě a vysoké ohroženosti této čeledi jsou otázky ochrany a přežití jednotlivých druhů orchidejí často diskutovány mezi vědci na celém světě. Jejich vrcholným setkáním bývá jedenkrát za tři až čtyři roky Světový kongres o ochraně orchidejí.

orchideje_07.jpg
  Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

První z nich, který se konal v australském Perthu v roce 2001, byl následován neméně úspěšnými kongresy v Sarasotě na Floridě (USA) v roce 2004 a v San José (Kostarika) v roce 2007.

orchideje_01.jpg

České republice byla dopřána čest pořádat čtvrtý v pořadí, který se uskutečnil v nádherném prostředí hotelu Štekl v Hluboké nad Vltavou ve dnech 30. 5.–3. 6. 2011, pod záštitou Centra pro výzkum biodiverzity, Centra pro výzkum globální změny AV ČR a Ústavu pro životní prostředí Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Více se dočtete na http://www.iocc4.cz/.

orchideje_04.jpg

orchideje_03.jpg

orchideje_12.jpg

 



 

8.6.2011