Kalendář akcí

Today < 2011 >  < September > 
Mo Tu We Th Fr Sa Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

.

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

Profesor Holý oslavil 75. narozeniny v nových laboratořích

Ve čtvrtek 1. září 2011 v 10.00 hodin byla slavnostně otevřena zrekonstruovaná budova biochemie Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, věnovaná prof. Antonínu Holému, který ten den slavil narozeniny. Otevření špičkových laboratoří se jubilant osobně zúčastnil i přes vážné onemocnění. Předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš popřál prof. Holému zejména hodně zdraví a zdůraznil, že: „kromě základních podmínek, jako je genialita, intuice a štěstí, jsou výjimečné výsledky vědecké práce vždy založeny na systematickém a dlouhodobém základním výzkumu“.

 

Prof. Drahoš dále ocenil fakt, že nově opravená budova, otevřená právě v den životního jubilea prof. Holého, poskytne vědcům supermoderní pracoviště, jež se vyrovná absolutní světové špičce: „ Jsou to právě objevy prof. Holého, které přinášejí prospěch i Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR. Patenty na léky z jeho laboratoře umožní financovat velkorysou rekonstrukci celého areálu, jejíž první etapa skončila právě v den, kdy se nejvýznamnější český vědec dožívá 75ti let“.
Areál Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR v Dejvicích se postupně mění. Prochází celkovou rekonstrukcí, která začala vloni a potrvá do roku 2015. Výsledkem první etapy přestavby je moderně upravená budova biochemie, kde najdou prostorné laboratoře biochemické výzkumné týmy a tým vědecko-servisní. Na biochemické laboratoře přímo navazuje nově vybudovaná laboratoř pro testování biologické aktivity potenciálních léčiv. Testování biologické aktivity je nezbytnou a nedílnou součástí vývoje účinných látek připravovaných v ÚOCHB.  
 
„Práce probíhaly tak, aby se badatelé mohli do svých laboratoří vrátit co nejdříve,“ dodal zástupce realizátora projektu Ing. Martin Plch, ředitel divize 3 Metrostavu.
Rekonstrukce celého areálu bude pokračovat dalšími etapami, náklady se odhadují na tři miliardy korun. Postaven bude i nový pavilon, který by podle ředitele ÚOCHB dr. Zdeňka Havlase mohl nést jméno Antonína Holého.
 

Profesor Holý Profesor Holý Profesor Holý Profesor Holý Profesor Holý Profesor Holý Profesor Holý Technické zázemí Technické zázemí Technické zázemí budova UOCHB

 
 

Připravil Odbor mediální komunikace (Kancelář AVČR) a ÚOCHB

2 Sep 2011

Search

All intranet Current section