SSČ AV ČR, v.v.i.
Národní 1009/3
110 00 Praha 1
tel.:  +420 221 403 111
fax.: +420 221 403 307
e-mail:
ssc@ssc.cas.cz

 

ID datové schránky:

6vtfr9w

Vizitka SSČ AV ČR, v. v. i.

videovizitka SSC

 

Den země s Akademií věd 2011

 

ceny Academia

 

 

Připravované akce

Důležité odkazy

Srpen ve znamení vzdělávání pedagogů přírodovědných oborů

První tři srpnové týdny roku 2011 se nesly opět v duchu vzdělávání středoškolských učitelů biologie, chemie a fyziky. Kurzy opět uspořádalo Středisko společných činností AV ČR a letos je nově hostil Zámecký hotel Třešť. 

Smyslem akreditovaných týdenních vzdělávacích kurzů je seznámit pedagogy s novinkami v oboru, umožnit jim setkání se zajímavými badateli a ukázat praktická cvičení či laboratorní pokusy, jimiž mohou studentům přiblížit předmět názorněji. Do malebného městečka v srdci Českomoravské Vysočiny se v průběhu tří týdnů sjelo celkem 74 učitelů z různých měst České republiky.

 

Get the Flash Player to see this player.

 

 

Organizátoři pro účastníky kurzů připravili nejen přednášky badatelů z pracovišť Akademie věd a vysokých škol, ale i praktické laboratorní workshopy v prostorách místní střední školy a odborné exkurze na výzkumná pracoviště a do výrobních závodů.
Účastníci kurzu biologie měli kupříkladu jedinečnou příležitost navštívit prostory a setkat se s vědci v Ústavu biologie obratlovců AV ČR, v. v. i. ve Studenci u Třebíče a nahlédnout tak do laboratoří Oddělení populační biologie, jehož vědecké cíle jsou zaměřeny na získání originálních poznatků o volně žijících obratlovcích s důrazem na jejich genetickou, populační a druhovou rozmanitost, populační dynamiku, interakce s prostředím v ekosystémech a asociaci s mikroorganismy patogenními pro člověka a zvířata.
Letošní kurz chemie byl zařazen mezi akce Mezinárodního roku chemie 2011 a jeho frekventanti měli mimo jiné možnost nahlédnout do výrobního procesu zpracování mléka a výroby sýrů v Mlékárně Polná. Učitelé fyziky navštívili pracovníky a laboratoře Státního ústavu jaderné, chemické a biologické ochrany, v. v. i. v Kamenné u Příbrami a mohli si tak prohlédnout například radonovou komoru, laboratoř určenou na detekci vysoce toxických chemických látek či laboratoř zaměřenou na sledování a studium ochrany osob v extrémních podmínkách.
Na kurzech přednášeli jak mladí nadějní vědci, tak uznávané kapacity ve svém oboru. Podporu učitelům v dalším vzdělávání a výchově mladých přírodovědných talentů přijeli do Třeště vyjádřit i bývalí předsedové Akademie věd ČR prof. Helena Illnerová a prof. Václav Pačes.

 

Fotogalerie: zde

1.9.2011

Akademie věd ČR - Akademie věd ČR

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast