SSČ AV ČR, v.v.i.
Národní 1009/3
110 00 Praha 1
tel.:  +420 221 403 111
fax.: +420 221 403 307
e-mail:
ssc@ssc.cas.cz

 

ID datové schránky:

6vtfr9w

Vizitka SSČ AV ČR, v. v. i.

videovizitka SSC

 

Den země s Akademií věd 2011

 

ceny Academia

 

 

Připravované akce

Důležité odkazy

Kurzy Otevřené vědy inspirují středoškolské pedagogy

Stejně jako v loňském roce připravil na léto Odbor projektů a grantů SSČ AV ČR oblíbené praktické kurzy pro učitele biologie, fyziky a chemie. Smyslem týdenních kurzů, které hostí Zámecký hotel Třešť, je seznámit pedagogy s novinkami v oboru, umožnit jim setkání se zajímavými badateli a ukázat praktická cvičení či laboratorní pokusy, jimiž mohou studentům přiblížit předmět názorněji.

Ve druhém srpnovém týdnu se do malebného městečka v srdci Českomoravské Vysočiny sjelo celkem 27 učitelů chemie; oproti předchozímu kurzu biologů, který opanovaly výhradně učitelky, nechyběli tentokrát ani učitelé. Organizátoři pro účastníky kurzů připravili nejen přednášky badatelů z pracovišť Akademie věd a vysokých škol, ale i praktické laboratorní workshopy v prostorách místní střední školy a odborného učiliště. Podle odborného garanta praktických kurzů chemie Petra Šmejkala z Přírodovědecké fakulty UK si chemie neprávem získala stigma škodlivého a zlého oboru, který by vlastně bylo nejlepší zrušit. „Jedním z úkolů letošního Mezinárodního roku chemie je proto ukázat chemii v lepším světle. Chemie není sama o sobě špatný obor. Jsou jen lidé, kteří ji špatně používají a nesprávně interpretují. Chemie nám ale pomáhá stejně jako jiné obory. Pro lidi je důležitá také proto, že člověk sám je taková chemická továrna.“ Chemický týden uzavřela přednáška Vnitřní čas v nás prof. Heleny Illnerové, která účastníkům zároveň předala osvědčení o absolvování kurzu.

 

Praktické kurzy Otevřené vědy pro pedagogy uzavře týden věnovaný fyzice. Účastníci mj. nahlédnou do tajů astronomie, robotiky či nanočástic, navštíví pracoviště Státního ústavu jaderné, chemické a biologické ochrany v Kamenné u Příbrami a vyslechnou přednášku o zemětřeseních a vulkanické činnosti.

 

Fotogalerie
 

15.8.2011

Akademie věd ČR - Akademie věd ČR

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast