Astronomický ústav AV ČR   Ondřejov

Fričova 298
251 65 Ondřejov

Tel. +420 323649201
Fax: +420 323620 110, 117
Email:

Akademie věd
České republiky

 

Novinky

Kosmický koronograf s českou účastí
11.07.2011

ESA schválila financování české účasti na projektu velkého kosmického koronografu ASPIICS na družicích Proba-3. Projekt by se měl v nejbližší době naplno rozjet za účasti Astronomického ústavu AV. Sonda Proba-3 bude sledovat Slunce díky dlouhotrvajícím uměle vytvářeným zatměním.


Proba-3 je technologicky zajímavý projekt, který realizuje Evropská kosmická agentura (ESA). Experiment má především ukázat, že je možné dosáhnout toho, aby dvě družice létaly v přesné formaci. Ale když už v té formaci budou, proč toho nevyužít. Družice budou tvořit sluneční koronograf, který bude fungovat jako dlouhodobé umělé zatmění Slunce. Dvě družice budou od sebe vzdáleny 150 metrů, na jedné bude umělý Měsíc, tedy kotouč zakrývající Slunce. Na druhé družici, která se bude nacházet ve stínu té první, se bude nacházet dalekohled. Ten nám umožní pozorovat Slunce v podmínkách, jaké jsou možné jen během zatmění a to dlouhodobě. Nominální délka celé mise je dva roky.

Právě proto, že umělý Měsíc bude 150 metrů daleko, umožní to vědcům sledovat sluneční korónu skoro až u slunečního disku. Tedy to, co je jinak možné jen při přirozených zatměních Slunce. Důležité také je, že vědci budou moci sledovat časový vývoj jemných struktur v koróně. Přirozená zatmění trvají většinou jen 5 minut, maximálně 7, takže z takového krátkého pozorování máme jenom jakoby jednu „fotku“. Ale z družice Proba-3 budeme moci pozorovat dlouhé hodiny vývoje a z „fotky“ vznikne celý „film“.

Optické schéma koronografu ASPIICS družice Proba-3V rámci české spoluúčasti na projektu se budou dodávat hardwarové součásti, konkrétně mechanizmus uzavírající vstupní aperturu dalekohledu – bude chránit optiku před kontaminací částicemi a molekulami. Dále se v ČR budou vyrábět dva optické členy, objektivy L2 (O2) a L3 (O3).

Vedoucím vědeckým pracovníkem Proba-3 je Dr. Philippe Lamy z Laboratoire d'Astrophysique de Marseille (LAM). V rámci mezinárodního konsorcia vystupuje Astronomický ústav jako partnerská instituce (Co-I - Coinvestigator), kde jako Local Instrument Manager figuruje dr. Stanislav Gunár ze Slunečního oddělení Astronomického ústavu AV ČR.

Česká účast na projektu bude hrazena zejména z prostředků Task-Force (Czech Industry Incentive Scheme), které už byly potvrzené a schválené do fáze B. Schválení prostředků na další fáze je podmíněné úspěšností fáze B celého projektu. V rámci Task-Force je nutné, aby účast na projektu zastřešovala soukromá průmyslová společnost a proto v rámci financování české účasti je jako hlavní partner Výzkumný a zkušební letecký ústav, a.s. Prahy, zastoupený dr. Radkem Peřestým. Dále je součástí českého konsorcia Ústav fyziky plazmatu AV se svým Oddělením optické diagnostiky v Turnově, jehož nejnovější součástí je centrum TOPTEC v Turnově. Toto centrum bude vyvíjet a dodávat zmíněné optické členy koronografu. Astronomický ústav AV má v tomto konsorciu roli koordinátora. Pro fázi B je financování účasti Astronomického ústavu AV zabezpečené přes program PRODEX, pro zbylé fáze se počítá s financováním z Task-Force.

Zpět na přehled novinek