Academia 

Video for Media

Photos for Media

RSS  

Introduction of ASCR

Superlaser ELI

ELI.jpg

 

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

Open Science

otevrena.jpg

Předseda AV ČR Jiří Drahoš: Žádný tým se už neschová v houfu

Lidové noviny, Josef Matyáš

 

 

POD MIKROSKOPEM Nový způsob hodnocení výzkumu je mnohem konkrétnější, říká Jiří Drahoš, předseda Akademie věd ČR
 
Kolik vědeckých týmů je špičkových, průměrných a slabých? V těchto dnech skončila první etapa hodnocení pracovišť v Akademii věd ČR. Její předseda, profesor Jiří Drahoš, hovoří o průběhu hodnocení i o vlivu jeho výsledků na další osud vědeckých týmů.
 
* LN Kolik korun hodnocení stálo?
 
            Jde o částku kolem 10 milionů korun, což z celkové sumy zhruba 10 miliard korun, s nimiž hospodaří AV ČR, představuje malý zlomek. Pravidelné hodnocení činnosti našich pracovišť vnímám spíše jako výraz společenské odpovědnosti AV ČR za kvalitu dosahovaných výsledků a za hospodaření s veřejnými prostředky.
 
* LN Co řeknete na častou námitku, že na posuzování výsledků vědecké práce nemáme peníze?
 
            V rámci diskuse na ministerstvu školství jsme si nechali odhadnout náklady na hodnocení všech vědeckých institucí jednou za pět let. Tedy nejen Akademie, ale i vysokých škol a resortních výzkumných ústavů. Odhad byl asi 150 milionů korun, roční rozpočet na vědu a výzkum ve všech institucích je 25 miliard. Vynásobeno pěti to je 125 miliard. Hodnocení jednou za pět let by tedy stálo asi desetinu procenta z této částky.
 
* LN Jak si vybíráte hodnotitele? Konkurzem, nebo máte nějaké osvědčené?
 
            Požádali jsme o spolupráci nejlepší dostupné odborníky. V komisích pracuje 62 členů, drtivá většina jich je z vysokých škol. Pouze šest lidí je z Akademie věd a ani jeden z nich není předsedou komise.
 
* LN Všichni jsou z Česka?
 
            Ne, několik také ze zahraničí, ze Slovenska, Rakouska a Francie, pokud rozuměli česky.
 
* LN Jak jste zamezili tomu, aby si vědci z geograficky tak malého prostoru nešli, jak se říká, na ruku?
 
            Komise oslovily přibližně 600 zahraničních expertů z celého světa a ti posoudili práci výzkumných týmů, celkem jich bylo skoro 400 ve všech akademických ústavech. Hodnotili podle písemných materiálů, podkladů a zpráv, které vypracovali vedoucí týmů a vedení ústavů. Závěrečná „známka“ udělená členy komise musela vycházet z posudků zahraničních odborníků. V této souvislosti je důležité uvést, že zahraniční hodnotitele jsme zapojili už před pěti lety, ale tenkrát se posuzovala práce celých ústavů. Nyní je zásadní rozdíl v tom, že se hodnotí jednotlivé týmy. Tento posun se ukázal jako velmi dobrý krok, protože v tak konkrétním hodnocení se už neschovají slabé a průměrné útvary za ty špičkové.
 
* LN Jak dlouho trvá příprava hodnocení?
 
            Začali jsme na něm pracovat počátkem loňského roku, kdy jsme vydali metodické pokyny. Samotné komise zahájily práce v květnu loňského roku. Předběžné výsledky hodnocení byly k dispozici již v prosinci 2010. V lednu a únoru tohoto roku pak proběhla prezenční hodnocení na pracovištích, skoro vždy za účasti zahraničních posuzovatelů. Začátkem března pak komise vydaly závěrečné hodnoticí protokoly.
 
* LN Co se hodnotilo?
 
            Zejména množství a kvalita publikovaných výsledků, tedy články v prestižních časopisech, vydané knihy, ale i uplatněné patenty. Dále se přihlíželo k významu pracoviště pro společnost, jestli se skupina podílí na evropských a světových projektech, jaká je její personální, materiální a organizační činnost, kolik školí studentů a kolik má doktorandů. Všechny tyto oblasti měly různou váhu. Klíčové ale byly publikace, knihy, patenty atd. Za tyto výsledky mohly skupiny získat polovinu až třetinu všech bodů.
 
* LN Ale například biologové mají mnohem větší počet publikací než třeba matematici, čili šance uveřejnit více článků je daleko vyšší. Jak se přihlíželo k této rozdílnosti?
 
            Hodnocení má na starost devět komisí, jež jsou zaměřeny stejně jako jednotlivé sekce vědních oblastí v Akademii věd. To znamená, že například matematika, aplikovaná fyzika, chemie, biologické a lékařské vědy, sociálně-ekonomické vědy, ty všechny byly posuzovány odborníky v rámci různých komisí. A matematik samozřejmě ví, že v jeho oboru je mnohem menší šance publikovat než třeba v chemii. Tím se vyloučilo riziko srovnávat nesrovnatelné obory, třeba historii s matematikou nebo archeologii s chemií.
 
* LN Podle hodnocení se rozdělí peníze. Jaký bude rozdíl mezi nejlepším a nejhorším týmem?
 
            Nyní jsme na konci první etapy hodnocení, tzv. sumativní. Komise zpracovaly stanoviska k hodnocení všech týmů a předaly je vedení Akademie věd. Výsledky poté dostali ředitelé ústavů a měli možnost se k nim vyjádřit. Tím se uzavře první etapa a začne druhá, ve které Akademická rada probere výsledky hodnocení s jednotlivými řediteli ústavů. Budeme s nimi samozřejmě debatovat i o jejich připomínkách k posudkům, pokud nějaké měli, a budeme chtít vědět, jaká opatření ke zlepšení stávajícího stavu hodlají přijmout. Teprve po této etapě budeme zvažovat, kolik peněz ústav dostane pro příští rok. To je podstatný rozdíl ve srovnání s celostátně uplatňovaným hodnocením vědy a výzkumu, známým jako „kafemlejnek“, ve kterém se zcela mechanicky přidělují body za výsledky a podle nich peníze.
 
* LN Kolik měli ředitelé ústavů řádově připomínek k hodnocení?
 
            Máme zhruba 50 ústavů, z toho asi jedna čtvrtina s výsledky hodnocení nesouhlasí.
 
* LN A nejčastější námitky?
 
            Například že nebyl zcela doceněn význam výsledků, které hodnocené týmy vyprodukovaly. Nebo námitka, že komise nepřihlédla k tomu, že skupina vznikla třeba teprve před dvěma lety, a pak logicky nemůže mít tolik publikací jako tým existující už pět let. Některé ústavy rovněž nebyly spokojeny s úpravami, které v zájmu korektního porovnání výsledků mezi vědními sekcemi provedla Akademická rada.
 
* LN Právo rozhodnout, jak se hodnocení upraví, má kdo?
 
            Zodpovědnost za celý proces hodnocení nemají ani zahraniční hodnotitelé, ani hodnoticí komise, ale jen a pouze Akademická rada.
 
* LN Kolik procent vědeckých týmů je špičkových, dobrých a slabých?
 
            Téměř 60 procent výzkumných týmů je velmi dobrých, necelá pětina z nich byla hodnocena jedničkou a přibližně stejný počet obdržel trojku. Horší známkou než trojkou bylo hodnoceno zhruba šest procent výzkumných týmů. Ale chci zdůraznit, že i trojka znamená, že kvalita a výsledky skupiny jsou v národním měřítku špičkové.
 
* LN Je metodika vašeho hodnocení srovnatelná s cizinou?
 
            Naprosto.
 
* LN Takže „jedničkáři“ jsou na světové úrovni?
 
            Určitě na špičkové, pokud pominu top kategorii laboratoří, kde pracují nositelé Nobelových cen.
 
* LN Co bude se čtyřkaři?
 
            Pokud má ústav více týmů s trojkami a čtyřkami, dostane v každém případě méně peněz. Máme zájem podporovat zejména ty nejlepší. Když někomu přidáme, musíme někomu ubrat. Ale o financích se v tuto chvíli ještě nebavíme.
 
* LN A neotupí plánovaná jednání s řediteli samotné výsledky hodnocení?
 
            Nepředpokládám žádné dramatické posuny ani v množství, ani v kvalitě. Může se ale ukázat, že komise nebo hodnotitel prokazatelně přehlédli některý hodnocený aspekt, třeba mezinárodní aktivity týmu. Sám vím o případu, kdy zahraniční hodnotitel konstatoval, že útvar nemá dostatek zahraničních projektů, přitom jich měl celou řadu. Takovou skutečnost můžeme vzít v úvahu při diskusi s ředitelem ústavu, případně při rozhodování o finančních prostředcích.
 
* LN Peníze budou dostávat ředitelé, nebo týmy?
 
            Financujeme celé ústavy, ale budeme samozřejmě sledovat, jestli jejich vedení skutečně podporuje nejlépe hodnocené týmy, nebo jestli peníze plošně rozpouští mezi všechny útvary.
 
* LN A když ředitel peníze rozpustí, co může Akademická rada vlastně dělat?
 
            Může se to výrazně odrazit ve financování ústavu v dalším roce; v krajním případě může dojít i k odvolání ředitele.
 
* LN Dostal po minulém hodnocení před pěti lety nějaký ústav nejhorší známku?
 
            Kdo měl tzv. „ trojku“, získal méně peněz a bylo na řediteli, aby adekvátně reagoval. Musím ale říci, že hůře hodnocené ústavy se během několika let výrazně zlepšily. Současné hodnocení pak jednoznačně ukázalo, že během uplynulých pěti let v Akademii věd výrazně vzrostla kvalita a kvantita produkovaných výsledků, i když je pravda, že k tomu nepřispěly všechny týmy stejnou měrou.
 
* LN Nyní dostal jeden tým pětku. Co se s ním stane?
 
            Akademická rada nemá ambice ani pravomoc rušit jednotlivé týmy. Pro ústav to bude znamenat méně finančních prostředků a je na řediteli, jaká opatření ke zlepšení situace přijme.
 

19 Apr 2011

The Academy of Sciences of the Czech rebublic - For media

Search

All intranet Current section