Vědci slaví dokončení Observatoře Pierra Augera

Vědci z Observatoře Pierra Augera, která zkoumá nejenergetičtější kosmické záření, oslaví v pátek 14. listopadu 2008 ve městě Malargüe v provincii Mendoza v Argentině dokončení stavby jižní větve tohoto gigantického detektoru. Inaugurace je uspořádána na znamení dokončení první fáze projektu – stavby jižní části Observatoře – a zároveň započetím druhé fáze, která zahrnuje plány na stavbu severní části v Coloradu v USA a realizaci několika rozšíření a vylepšení stávající základny na jižní polokouli.

Slavnostní inaugurace v Argentině bude zahájena neformální recepcí ve čtvrtek 13. listopadu, po níž bude následovat sympozium v pátek 14. listopadu, během kterého budou představeny okolnosti vzniku projektu, postupná stavba observatoře i její nejnovější vědecké výsledky.

 Observatoř Pierra Augera zkoumá tajemství kosmického záření s nejvyššími energiemi – nabitých částic, které přilétají z kosmu s energiemi 10miliónkrát většími, než je energie nejvýkonnějšího pozemského urychlovače částic. Dosud zatím neexistovala shoda o původu těchto částic.  

Mezinárodní spolupráce v projektu Pierra Augera zahrnuje více než 400 fyziků ze 70 institucí 17 zemí. Budování jižní větve observatoře začalo již v roce 2000. Observatoř se rozkládá na ploše více než 3000 kilometrů čtverečních v argentinské provincii Mendoza, na východ od hřebene And. Tvoří ji síť více než 1600 povrchových detektorů, rozmístěných v pravidelné síti, a 24 fluorescenčních teleskopů, které pozorují slabé ultrafialové světlo vznikající při tvorbě spršky kosmického záření v atmosféře. Na stavbu observatoře bylo až dosud vynaloženo zhruba 53 milionů dolarů.

 První významné vědecké výsledky o nejenergetičtějších částicích, které ve vesmíru známe, zveřejnila Observatoř Pierra Augera na podzim roku 2007. Vědcům se podařilo zjistit, že tyto částice nepřicházejí rovnoměrně ze všech směrů. Jisté směry příchodů jsou preferovány a poměrně dobře se shodují s prostorovým rozložením blízkých galaxií, které obsahují aktivní černé veledíry. Několik vědeckých organizací označilo tento pozoruhodný výsledek za jeden z nejvýznamnějších průlomů ve vědě v roce 2007. 

Observatoř rovněž využila svůj postupně rostoucí detektor ke změření energetického spektra kosmického záření a dosáhla přitom vyšší přesnosti než jakýkoli předcházející experiment.

Vědcům z Augerovy observatoře se podařilo potvrdit, že v oblasti nejvyšších energií spektrum velmi příkře klesá. To je ve shodě s teoretickou předpovědí starou více než 40 let, která předpokládá, že částice kosmického záření interagují s všudypřítomným reliktním zářením a ztrácejí přitom na své cestě vesmírem energii. Nově získané horní limity na podíl fotonů a neutrin v nejenergetičtějším kosmickém záření navíc vyloučily některé z teorií o možném vzniku těchto částic.

 Bližší informace: http://www.auger.org/collaboration/auger_institutions.html 

Na stavbu a chod Observatoře Pierra Augera přispělo a přispívá více než 40 agentur: http://www.auger.org/contact/agencies.html


13.11.2008

OHLASY

Reakce na článek V medicíně a inženýrství to musí fungovat
Dr. Karel Janák,
Norwegian Institute of Public Health

Jak hodnotí vědci diskuzi Věda – Politika – Věřejnost
Prof. Rudolf Zahradník, prof. Jana Musilová, prof. Milena Bartlová, prof. Stanislav Štech

Archiv ohlasů