Z monitoringu tisku

Šéf Akademie věd: Mladí vědci se vrátit chtějí. Jenže je odrazují čeští politici.

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Cena pro Karla Kaplana

Nadační fond angažovaných nestraníků udělil historikovi Karlu Kaplanovi k jeho osmdesátinám Cenu Jana Slavíka. Cena je spojená s finanční odměnou a nese jméno historika, který patřil mezi nejvýraznější osobnosti českého dějepisectví v meziválečném období a který byl po roce 1948 definitivně umlčen.
Karel Kaplan
Karel Kaplan
Foto: Markéta Devátá, Archiv ÚSD AV ČR

Přední český historik Karel Kaplan patří mezi zakladatele oboru soudobých dějin a zároveň je jejich aktérem a spolutvůrcem. V první polovině 60. let působil v ideologickém aparátu ÚV KSČ, což mu umožnilo přístup k dosud utajovaným materiálům. Ve druhé polovině 60. let se stal zástupcem ředitele Historického ústavu ČSAV. Po okupaci sovětskými vojsky v roce 1968 byl propuštěn, vyloučen z KSČ a počátkem roku 1972 zatčen. O čtyři roky později vycestoval do SRN a publikoval ve světě archivní materiály o zmanipulovaných soudních procesech a represích v padesátých letech, které se podařilo z Československa vyvézt. Do vlasti se vrátil v roce 1990 a pokračoval ve vědecké a publikační činnosti. Jeho knihy byly přeloženy do osmapadesáti jazyků.
Nadační fond angažovaných nestraníků vznikl v loňském roce na půdě Klubu angažovaných nestraníků a klade si za cíl podporovat aktivity směřující k vytváření občanské společnosti fungující na demokratických principech. Kromě jiných aktivit chce podporovat i vědeckou činnost významných osobností pronásledovaných totalitním režimem, ale i mladé vědce do 30 let. Letos fond podpořil historičku Jitku Sobotkovou z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, v. v. i., která dostala stipendium na doktorský projekt Slavnosti a oslavy v Československu v letech 1948–1989.

ZUZANA BUKOVSKÁ,
Odbor mediální komunikace AV ČR