section-box-04-bg.jpg

Akademický bulletin

abicko

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

        Účelové finanční prostředky vyčleněné z rozpočtu AV ČR jsou rozdělovány na základě výsledků veřejných soutěží, a to jednak v rámci "Programu rozvoje badatelského výzkumu v klíčových oblastech vědy pěstovaných v AV ČR" a "Programu rozvoje přístrojového vybavení progresivních vědních oborů pěstovaných v AV ČR" zahájených v roce 1996 a jednak prostřednictvím Grantové agentury AV ČR. Rozdělování účelových prostředků podle výsledků soutěží umožňuje selektivní podporu jednotlivých vědních oborů a je tak jedním z konkrétních nástrojů naplňování vědní koncepce Akademie.

Programy podpory rozvoje

        V souladu s výše uvedenou koncepcí byl rozhodující podíl účelových neinvestičních prostředků i v roce 1997 věnován na podporu projektů zahrnutých do "Programu podpory rozvoje badatelského výzkumu v klíčových oblastech vědy pěstovaných v AV ČR". Všech 28 projektů zahájených v roce 1996, jejichž výsledky na základě průběžných zpráv zhodnotila Vědecká rada AV ČR, pokračovalo ve shodě s původně stanovenými záměry. Na tento program bylo v r. 1997 vynaloženo celkem přibližně 278 mil. Kč. Částka byla v důsledku úpravy rozpočtu AV ČR v průběhu roku snížena o 39 mil. Kč.

        V lednu 1997 byly vyhlášeny výsledky dalšího kola veřejné soutěže o účast v "Programu podpory rozvoje přístrojového vybavení progresivních vědních oborů pěstovaných v AV ČR". Na základě výsledků soutěže byly v tomto roce podporovány tři nově zahajované projekty, a to: "Anorganické vrstvy a nanometrové struktury", "Molekulární úroveň poznávání struktury a funkce organismů" a "Inteligentní systémy přenosu a zpracování vědeckých dat". Na podporu těchto projektů bylo věnováno celkem 55 mil. Kč investičních prostředků. Z roku 1996 pokračovaly tři projekty zahrnuté do tohoto programu, na které bylo vynaloženo celkem 10 mil. Kč investičních prostředků.

Grantová agentura AV ČR

        Pro Grantovou agenturu AV ČR (GA AV) bylo v roce 1997 z  rozpočtu AV ČR vyčleněno celkem 98 milionů Kč účelových prostředků (z toho 5 mil. Kč určených na investice), které byly rozděleny na podporu řešení nově zahajovaných i pokračujících grantových projektů.  V rámci své činnosti orgány
GA AV:

  • udělily podporu novým projektům, které byly úspěšné v VII. kole grantové soutěže,
  • provedly hodnocení průběhu řešení pokračujících grantových projektů a na jeho základě uvolnily prostředky na jejich další podporu,
  • zhodnotily kvalitu výsledků grantových projektů ukončených v roce 1996,
  • připravily a uspořádaly VIII. kolo grantové soutěže projektů s předpokládaným rokem zahájení 1998.
 

Podpora nových projektů úspěšných v VII. kole grantové soutěže
        V rámci soutěže o standardní granty bylo 110 novým projektům, které v soutěži uspěly, přiděleno v roce 1997 celkem 30,0 mil. Kč neinvestičních a 5,0 mil. Kč investičních prostředků. Dále bylo uděleno 13 grantů postdoktorandských v celkové výši 1,7 mil. Kč.
V soutěži o doplňkové granty bylo uděleno 14 publikačních grantů v celkové výši 1,5 mil. Kč a příspěvky na provoz nákladných přístrojů ve výši 6,0 mil. Kč. Zatímco žádosti o publikační granty přicházely v naprosté většině z oblasti humanitních věd, podpora na provoz zařízení byla naopak směrována převážně do oblasti přírodních a technických věd.

Financování pokračujících projektů
        Oborové rady GA AV posoudily na podkladě výročních zpráv průběh řešení pokračujících grantových projektů a v tomto roce ve všech případech doporučily jejich další podporu. Na ni bylo uvolněno celkem 53,7 mil. Kč.

Hodnocení ukončených grantových projektů
        K 31. prosinci 1996 bylo ukončeno 141 standardních projektů, které byly řešeny dva, v převážné většině však tři roky.
Při hodnocení kvality výsledků vycházely oborové rady ze závěrečných zpráv řešitelů, doplněných seznamem doložených publikací (v průměru více než šest publikací v recenzovaných časopisech na jeden projekt). Kromě závažnosti získaných výsledků a úrovně dosažení stanovených cílů projektu, což jsou hlavní kritéria pro hodnocení vědecké kvality projektu, posuzovaly oborové rady rovněž účelnost vynaložených finančních prostředků. Výsledky 67 projektů hodnotily oborové rady jako mimořádně úspěšné, u 70 projektů byly cíle splněny a pouze 3 projekty byly hodnoceny jako nesplněné.

Průběh a výsledky VIII. kola grantové soutěže
        V roce 1997 byly vyhlášeny grantové soutěže o standardní a doplňkové postdoktorandské, publikační a integrační granty. Hodnocení navržených projektů probíhalo tak, aby řešení vybraných projektů mohlo být zahájeno na počátku roku 1998.
Do VIII. kola veřejné grantové soutěže GA AV o standardní granty, vyhlášené v dubnu 1997, bylo podáno 325 přihlášek (299 pracovníky AV ČR). Během posuzovacího řízení byly na tyto návrhy získány celkem 632 posudky od domácích a 486 posudků od zahraničních posuzovatelů, v průměru téměř 3,5 posudku na grantový návrh. Pouze u pěti projektů nebylo možné navrhnout vhodného zahraničního posuzovatele.
        Standardní grant byl udělen 113 projektům(úspěšnost v soutěži 34,8 %), navrhovateli 111 projektů jsou pracovníci AV ČR. Mimoakademičtí pracovníci získali 2 granty a jako spoluřešitelé se budou podílet na řešení dalších 13 grantových projektů.
        V roce 1997 byla sjednocena definice skupiny doplňkových grantů, která nyní zahrnuje doplňkové publikační granty, postdoktorandské granty a dále integrační granty, dříve označované jako podpora na provoz nákladných přístrojů.
        Na základě výběrového řízení rozhodlo Vedení GA AV udělit 25 doplňkových integračních a 6 doplňkových publikačních grantů. Do vyhlášené soutěže o postdoktorandské granty byly podány jen dvě přihlášky, z nichž pouze jedna vyhověla podmínkám soutěže a mohla získat grant.

Podpora získaná z jiných zdrojů
        Významná část účelově poskytovaných finančních prostředků na výzkum a vývoj byla stejně jako v minulých letech získána prostřednictvím Grantové agentury České republiky (GA ČR). Úspěšnost pracovníků AV ČR v grantové soutěži GA ČR je možné, alespoň v hrubých rysech, posoudit z tabulky 4 přílohy č. 2, která podává přehled o počtech grantů získaných v roce 1997, i počtech projektů, jimž byly uděleny grantové podpory v předcházejících letech a jejichž řešení pokračovalo také v tomto roce. Z přehledu je zřejmé, že projekty podané pracovníky Akademie do soutěže GA ČR byly velmi úspěšné.
        Pracovníci AV ČR se v roce 1997 úspěšně zúčastnili rovněž grantových a projektových soutěží zadávaných ústředními orgány státní správy - Ministerstvem zdravotnictví, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvem životního prostředí apod. Pokračovalo také řešení zahraničních grantových projektů podporovaných granty získanými zejména v rámci Evropské unie, COST, JOULE, COPERNICUS, dále projektů US-ČR Aid, US EPA, NATO, CERN, World Bank a zahraničních vědeckých organizací, nadací, univerzit apod.

 

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast