Výstupy z konference: Rodičovská práce nebo rodičovská dovolená?

Vloženo dne:
16.10.2007
Oddělení Gender & sociologie Sociologického ústavu Akademie věd České republiky, v.v.i., pořádalo konfereci dne 16. 10. 2007 v sídle Akademie věd, která proběhla pod záštitou Vladimíra Špidly, eurokomisaře pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti.

Rodičovská práce nebo rodičovská dovolená?

Zajištění kombinace pracovního a rodinného života je rozhodující pro životní spokojenost českých rodin. Slaďování práce a rodiny by se mělo stát důležitým politickým tématem v kontextu současných demografických změn a požadavků na dosahování rovnoprávného společenského postavení mužů a žen.

 

Konference Rodičovská práce nebo rodičovská dovolená? se zaměřila na téma rodičovství v rané fázi života dítěte a na jeho genderované zarámování sociální a rodinnou politikou, podmínkami trhu práce, politikou zaměstnanosti, (ne)dostupností institucionální péče o děti a rozdělením práce v rodinách. Cílem konference bylo otevřít odbornou a veřejnou diskusi nad plánovanými změnami v české rodinné politice, které jsou obsaženy v návrhu reformy veřejných financí.

 

Na příkladu pojmu „rodičovská/mateřská dovolená“ se během konference upozornilo na přetrvávající problémy s přístupem české politiky k rodičovství. Jakkoli ustavené užívání pojmu „dovolená“, který má v českém jazyce zcela jednoznačný význam - užívání si volna od práce, nicnedělání, odpočinek apod. - devalvuje a zcela opomíjí pečovatelskou práci, kterou toto období (stále ještě zejména pro ženy) představuje. Užívání pojmu „dovolená“ vyjadřuje lhostejný až opovržlivý přístup společnosti, protože jde o oficiální uzákoněné označení, k úkolu výchovy a péče o děti. Souvisí to s jednoznačně vyšší hodnotou, kterou naše společnost přikládá placené práci a placenému pracovnímu výkonu, a s podceněním převážně ženské (neplacené) práce v rodinách.

 

Cílem konference bylo ukázat, že rodičovství a péče o děti by měly být jednou z hlavních společenských hodnot. Zajištění podmínek k výkonu mateřské a otcovské péče by se mělo stát jedním ze sociálních práv tak, jak tomu je v mnoha evropských zemích. Otcové by měli mít v českých rodinách stejná práva i podmínky k výkonu rodičovské práce. Rodičovství by nemělo být handicapem při výkonu placeného zaměstnání a placené zaměstnání by nemělo být překážkou rodičovství. Zajištění péče o předškolní děti by se mělo stát právem pracujících rodičů. Každý rodič (matka i otec) i rodina by měli mít možnost uskutečnit zvolenou strategii rodičovství.

 

Program

9:00 – 9:45 Tisková konference

10:00 Zahájení konference

10:15 Vladimír Špidla
Zkušenost EU: rovnost začíná v rodině.

Vladimír Špidla ve svém příspěvku zasadil úvahy o koncepci institucionální podpory rodičovské péče o děti do kontextu vytvářející se evropské rodinné politiky a poukázal na problematický demografický vývoj, a to jak na evropské, tak globální rovině. Hned v úvodu pregnantně podotkl, že o celkovém postavení žen ve společnosti zásadním způsobem rozhoduje zejména péče a rodičovství a vzorce ocenění těchto hodnot ve společnosti. Principem, který by měl stát v pozadí úspěšné rodinné politiky, by mělo být především úsilí o odstranění omezení individuální volby tím, že nastavení trhu práce a společenského ocenění de facto rodiče nutí volit buď práci, anebo péči. Takové vyhrocení ovšem nevede ani k demokratičtější společnosti, ani k genderové rovnosti.

 

11:00 Hana Hašková (Sociologický ústav AV ČR, v. v. i.)
Kde ty jesle, školky jsou?
V příspěvku je poukázáno na pokles v počtu míst v zařízeních denní péče o předškolní děti v ČR po roce 1989. Tento pokles je analyzován jednak v souvislosti se změnami plodnosti a s tím souvisejícími změnami v počtu dětí předškolního věku, a jednak v souvislosti se změnami legislativy, která upravuje čerpání rodičovské dovolené a rodičovského příspěvku. Pozornost je upřena na otázky, zda-li jsou existující zařízení denní péče o předškolní děti v ČR pro rodiny fyzicky a finančně dostupná, zda-li jsou rodiči chápána jako pro děti vhodná, a zejména, co naznačuje dosavadní vývoj pro blízkou budoucnost z hlediska dostupnosti zařízení denní péče o předškolní děti a z hlediska nutnosti formulace nových politických cílů a opatření.


11:20 Hana Maříková (Sociologický ústav AV ČR, v. v. i.)
Rodičovská (je) pro oba rodiče.
V příspěvku se nejprve budu zabývat významem obou pojmů v termínu „rodičovská dovolená“, abych zpochybnila použití pojmu dovolená a položila důraz na výraz rodičovská v daném sousloví. Tím se otevírá problematika „péče a pečovatelství“ jako ne ryze „ženské“ schopnosti, práva a povinnosti, jako ne ryze „ženského“ tématu a jako tématu hodného diskuse. V ní právo a povinnost pečovat o dítě může být nahlíženo jako společné téma – rodičů, jednotlivých rodin, zaměstnavatelské sféry, municipality i státu jako garanta nutných legislativních opatření jak pro realizování rodičovství, tak pro možné kloubení sféry práce se sférou soukromí a naopak.


11:40 Přestávka – občerstvení

12:00 Alena Křížková / Marta Vohlídalová (Sociologický ústav AV ČR, v. v. i.)
Kdo se bojí zaměstnané matky?
Rodičovství představuje v naší společnosti výrazný handicap komplikující zvláště pak ženám-matkám uplatnění na trhu práce. Většina českých rodin je v současnosti závislá na dvou příjmech a výzkumy potvrzují, že placené zaměstnání představuje pro ženy stejně důležitou životní hodnotu jako pro muže. Ženy jsou na trhu práce znevýhodněny především s odkazem na své mateřství (ať již současné, minulé či potenciální), otcovství však naopak upevňuje postavení mužů v placeném zaměstnání. Právě diskriminace žen-matek na trhu práce je přitom jednou z důležitých příčin nízké porodnosti. Vyspělé evropské země si již dávno uvědomily, že pokud chtějí pozitivním způsobem ovlivňovat růst porodnosti a udržet vysokou míru zaměstnanosti, je třeba podporovat právě zaměstnanost žen a žen-matek a odstraňovat diskriminační mechanismy na trhu práce. K tomu v Čechách zatím nedošlo a my se v příspěvku ptáme: Kdo se v Čechách bojí zaměstnané matky? A nabízíme odpovědi a důvody.


12:20 Sylva Ettlerová (Výzkumný ústav práce a sociálních věcí)
Raná fáze rodičovství - péče o děti ve vybraných evropských zemích.
V současnosti velmi diskutovaná otázka skloubení pracovního a rodinného života nabývá na významu především v období raného rodičovství. K podpůrným nástrojům, které mají slaďování těchto dvou sfér umožňovat, se kromě institutu mateřské, příp. otcovské, a rodičovské dovolené řadí institucionální služby zajišťující péči o malé děti. Nastavení těchto nástrojů a jejich systémové začlenění se liší v jednotlivých evropských zemích. Cílem příspěvku bude přehledná prezentace podmínek, za kterých rodiče pečují o své malé děti formou mateřské, otcovské či rodičovské dovolené, a využívání institucionálních služeb péče o děti předškolního věku. Situace v České republice bude přitom porovnávána s okolnostmi, které se dotýkají raného rodičovství v pěti vybraných evropských státech.

12:45 Přestávka – oběd

13:45 Steven Saxonberg (Uppsala University, Sweden a Sociologický ústav AV ČR, v. v. i.)
What the Czech Republic can learn from the Swedish experience.
(příspěvek simultánně tlumočen do češtiny)
Švédsko v porovnáním s ostatními státy nejvíce využívá svou rodinnou politiku v prosazování genderové rovnosti. Kromě poskytování přístupu ke kvalitní péči o děti vláda také aktivně podporuje otce v podílení se na rodičovské dovolené. Rodičovská dovolená je zajištěna tak, že pokud otcové zůstávají doma, nepropadá se příjem rodiny výrazně z jeho původní úrovně. Zároveň také platí, že dva měsíce z rodičovské dovolené jsou vyhrazeny pro otce a nemohou být převedeny na matku. Tento příspěvek analyzuje výsledky této rodinné politiky a diskutuje, čemu by se Česká republika mohla z této švédské zkušenosti přiučit.


14:15 Kateřina Příhodová (Ministerstvo práce a sociálních věcí)
Vládní strategie v oblasti podpory rodin s dětmi (aktuální záměry a opatření).
Současná vláda deklaruje podporu rodiny jako jednu ze svých priorit. Jejím cílem je přitom rozvinout systém provázané moderní rodinné politiky. Ve svém programovém prohlášení se vláda zavázala k podpoře rodiny zejména v následujících oblastech: služby pro rodiny, včetně péče o děti, rodičovská dovolená, role otce při péči o děti, flexibilní pracovní úvazky a motivace zaměstnavatelů k zaměstnávání rodičů vychovávajících děti.
Hlavními principy navrhovaných opatření bude přitom vždy flexibilita, realizace možnosti volby, tj. respekt k různým strategiím uspořádání rodinného života, respekt k autonomii rodin a posilování zodpovědnosti za vlastní rozhodnutí.
Některé návrhy opatření jsou již dokončeny a budou realizovány k 1. lednu 2008, další se nyní v rámci resortu MPSV připravují. Cílem příspěvku je seznámit účastníky konference s konkrétními záměry a návrhy opatření MPSV v oblasti podpory rodiny.

14:40 Přestávka – občerstvení

15:00 Panelová diskuse k návrhu reformy
Moderovala Radka Dudová (Sociologický ústav AV ČR, v. v. i.)


Panelové diskuse se zúčastnili zástupci a zástupkyně neziskových organizací, podniků a výzkumných institucí (PhDr. Ilona Špaňhelová, psycholožka, privátní psychologická praxe; PhDr. Zdeňka Hajná, CSc, Český svaz žen; Mgr. Michaela Marksová-Tominová, Asociace pro rovné příležitosti; Mgr. Linda Sokačová, Gender Studies, o.p.s.; RNDr. Jiřina Kocourková, Přírodovědecká fakulta UK; Jitka Schmiedová, Česká spořitelna, a.s.; Ing. Anne-Marie Nedoma, Nestlé Česko, s.r.o.; Ing. Milan Šmíd, Danone, a.s., Radek Špicar, M. Phil, Škoda Auto, a.s.)


17:00 Závěr

 

 

Tiskové zprávy:

ČTK - Socioložky: Vícerychlostní rodičovská dovolená nebude flexibilní

Dobré ráno s Českou televizí - Rodičovská práce nebo rodičovská dovolená

Lidové noviny - Alternativní mateřská: 18 měsíců

Tisková zpráva SOÚ AV ČR, v.v.i.

verze pro tisk seznam všech článků
www odkazy přiložené soubory galerie
Mgr. Radka Dudová, Ph.D.Ing. Sylva EttlerováMgr. Hana HaškováPhDr. Hana MaříkováMgr. Kateřina PříhodováSteven Saxonberg, Ph.D.Mgr. Marta Vohlídalová a Mgr. Alena Křížková, PhD.PhDr. Vladimír ŠpidlaSál v sídle Akademie věd ČR, Národní třídaPanelová diskuze I.Panelová diskuze II.Panelová diskuze III.