Z monitoringu tisku

Šéf Akademie věd: Mladí vědci se vrátit chtějí. Jenže je odrazují čeští politici.

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > březen  > Věda a výzkum

ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVA V ČESKÉ REPUBLICE A EVROPĚ JEJÍ PROBLÉMY A PERSPEKTIVY VE XXI. STOLETÍ

Obrázek k článku 

Renesanční zámek v Třešti na Vysočině se ve dnech 20.–21. listopadu 2006 stal dějištěm mezinárodní konference věnované problémům a perspektivám územní samosprávy v České republice a v Evropě na počátku XXI. století. Ústav státu a práva AV ČR uspořádal k problematice veřejné správy již třetí velké setkání zástupců teorie i praxe. Během konference byl slavnostně představen sborník z předchozího setkání Modernizace moderní samosprávy v Evropě a České republice.

Sérii konferencí umožňuje spolupráce pracovníků Ústavu státu a práva AV ČR s pedagogickými a rezortními výzkumnými pracovišti okruhu nejen pražského, plzeňského, brněnského a olomouckého, ale i se zahraničními, v tomto případě Slovenské, Polské a Ruské akademie věd. Letošní ročník obohatila účast zástupců praxe v čele s tvůrci, spolutvůrci a realizátory reformy veřejné správy i účast adresátů reformy, tj. zástupců krajů a municipalit, jimž byla pozornost tentokrát věnována především.

Po úvodním projevu ředitele ÚSP AV ČR Jaroslava Zachariáše přivítal posluchače hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil. Poté náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous posluchače informoval o úkolech, které v oblasti veřejné správy v současnosti Ministerstvo pro místní rozvoj ČR řeší.

V rámci prvního bloku konference zazněly příspěvky k obecným právním a sociologickým problémům územní samosprávy, mezi nimiž největší pozornost upoutala vystoupení zahraničních hostů. Prof. Jurij Leonidič Šulženko z Ústavu státu a práva Ruské akademie věd otevřeně informoval zejména o politických problémech, které v jeho zemi vznikly po rozpadu Sovětského svazu. O otázkách územní samosprávy v Polsku obšírně pohovořil dr. Jerzy Rychlik z Ústavu právních věd Polské akademie věd, o situaci na Slovensku mimo jiné hovořil JUDr. Dušan Nikodým, CSc., ředitel Ústavu státu a práva Slovenské akademie věd.

Pracovníci Ústavu státu a práva AV ČR a právnických a společenskovědních pracovišť ČR se ve svých vystoupeních věnovali analýze stavu veřejného prostoru ČR v polistopadovém období, vztahům územní samosprávy a regionálního rozvoje, zdokonalování právních forem veřejné správy a současnému stavu českého obecního zřízení. Zajímavý byl příspěvek, který se ze sociologického pohledu zabýval problematikou regionálních samosprávných elit.

V rámci druhého bloku, věnovaného otázkám rozvoje obcí a regionů a modernizaci veřejné správy, mluvili přednášející o různých aspektech využívání strukturálních fondů EU, o uplatnění modelu jakosti ve veřejné správě, o daňové autonomii municipalit v ČR či o vztahu účetnictví státu k územní samosprávě.

Konference ukázala, že navzdory době, která uplynula od zahájení reformy veřejné správy, přetrvává řada nedořešených otázek, a že jejich uspokojivé řešení se bez spolupráce rozhodovacích úrovní s příslušnými teoretickými pracovišti různých vědních oborů nedosáhne.

Lenka Vostrá, Zdeněk Masopust,
Ústav státu a práva AV ČR