Z monitoringu tisku

Šéf Akademie věd: Mladí vědci se vrátit chtějí. Jenže je odrazují čeští politici.

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > březen  > Ocenění

BABUŠKOVA CENA 2006

Obrázek k článku 

Babuškovu cenu již potřinácté udělily 20. prosince loňského roku Česká společnost pro mechaniku a Jednota českých matematiků a fyziků za nejlepší práce v oboru počítačových věd.

Cenu profesora I. Babušky za rok 2006 získal Ing. Jiří Mikyška, Ph.D., z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze za doktorskou disertační práci Numerical model for simulation of behaviour of non-aqueous phase liquids in heterogeneous porous media containing sharp texture transitions.

Jako druhý se umístil Ing. Oldřich Vlach, Ph.D., z Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB-TU v Ostravě za doktorskou disertaci Aproximace a numerická realizace kontaktních problémů se třením a koeficientem tření závislým na řešení.

Třetí místo získal Ing. Michal Hajžman, Ph.D., z Fakulty aplikovaných věd ZČU v Plzni s doktorskou disertací Modelování, dynamická analýza a optimalizace rozsáhlých rotujících systémů.

Čestná uznání byla udělena v kategorii diplomových prací. Rozhodnutím hodnotitelské komise získala první místo Mgr. Lenka Dubcová z Matematicko- -fyzikální fakulty UK v Praze. Jako druhý se umístil Mgr. Jaroslav Hájek (Matematicko-fyzikální fakulta UK v Praze), třetí byla Ing. Marta Domorádová (Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB-TU Ostrava).

Cenu v roce 1994 založil významný český matematik Ivo Babuška, který od podzimu 1968 působí ve Spojených státech amerických, nyní v Institute for Computational Engineering and Sciences, University of Texas, Austin, Texas.
Cena je určena pro studenty a mladé vědecké pracovníky, udílí se každoročně a je spojena s finanční odměnou.

Karel Segeth,
Matematický ústav AV ČR