Z monitoringu tisku

Šéf Akademie věd: Mladí vědci se vrátit chtějí. Jenže je odrazují čeští politici.

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > květen  > Věda a výzkum

ČEMU SE VĚNUJE REI?

Obrázek k článku Obrázek k článku 

Již druhým rokem pracuje poradní orgán Akademické rady AV ČR – Rada pro podporu účasti AV ČR na evropské integraci výzkumu a vývoje (REI). Rada vznikla na základě závěrů XXV. zasedání Akademického sněmu a vyplývajícího úkolu – podporovat účast pracovišť Akademie a jejich badatelských týmů v rámcových programech výzkumu a vývoje Evropské unie a dalších aktivitách.

REI má svého předsedu a 17 stálých členů, které na základě doporučení ústavů potvrdila Akademická rada. Prvořadým úkolem rady je přispívat k zvýšení úspěšnosti pracovišť, zaujímat stanoviska k aktuálním otázkám vědní politiky EU v oblasti VaV a připravovat podklady, vypracovávat návrhy koncepčních opatření při konkrétních problémech pracovišť AV ČR, usilovat o zvýšení informovanosti pracovišť o programech a dokumentech vyhlašovaných Evropskou komisí.

Nejčastějším tématem zasedání Rady pro evropskou integraci bývají finanční otázky spojené s realizací evropských projektů, konkrétně novela zákona 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu a vývoje. Členové REI zde nemalou měrou přispěli k připomínkovému řízení Akademie věd k tomuto tématu a svými podněty podpořili předložení nového návrhu k parlamentnímu projednání s cílem vytvořit co nejpříznivější podmínky pro čerpání prostředků z evropských fondů pro řešitelské týmy. V oblasti financování se poměrně velká pozornost zaměřila na problematiku auditů, došlo k výměně zkušeností, diskutovalo se o možnostech externího a interního auditu.

Na přelomu letošního roku iniciovala REI v souvislosti s přechodem našich pracovišť na systém veřejných výzkumných institucí vypracování dokumentu, kterým Akademie věd ČR hromadně o této nové skutečnosti uvědomila Evropskou komisi.

Kromě finančních otázek se členové rady aktivně podíleli na připomínkovém řízení a vypracování stanoviska AV k dokumentu Evropské komise Charta pro výzkumné pracovníky a kodex chování pro přijímání výzkumných pracovníků a k problematice přijímání státních příslušníků třetích zemí jako pracovníků vědeckého výzkumu.

Diskutovalo se o mnoha ryze praktických otázkách – například zaměstnávání kmenových pracovníků na projektech, rozdílnosti v legislativě na národní a evropské úrovni apod.

Cílem práce Rady pro evropskou integraci je reagovat a poukazovat na aktuální a naléhavé problémy související s realizací evropských projektů, které trápí naše řešitelské týmy na pracovištích, přispět k jejich zpracování a řešení na vyšší úrovni, posilovat institucionální a metodickou podporu ústavů. REI zpracovává úkoly vycházející ze žádostí Akademické rady AV ČR, z podnětů pracovišť Akademie věd, podnětů odpovídajících referátů KAV ČR či vlastních členů Rady.

Budeme se rovněž těšit na případné další návrhy problémů, které Vás trápí. Bližší informace o Radě pro evropskou integraci naleznete na http://www.avcr.cz/ostatni.php?m=3&ID=206.

ALENA ŠTIKOVÁ,
tajemnice REI