Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Letní slovanská studia

Neuvěřitelný 55. běh Letní školy slovanských studií zorganizoval letos Ústav bohemistických studií Filozofické fakulty. Do kurzů českého jazyka se přihlásilo celkem 175 studentů z 39 zemí.

Byli rozděleni podle úrovně jazykových znalostí do čtyř stupňů s tím, že začátečníci a mírně pokročilí absolvovali výuku v angličtině, němčině, francouzštině a na základě slovanských jazyků. Pokročilí studenti se zdokonalovali ve specializovaných konverzační ch kurzech o české literatuře a kultuře nebo v semináři o českých reáliích. Dále nabídku doplňovaly tři přednáškové cykly: jazykovědný, literárněvědný a kulturněhistorický a začátečníkům byly připraveny přednášky o české historii, umění a kultuře vedené v angličtině a němčině.
 
V rámci jubilejní Letní školy slovanských studií se ve dnech 15.–20. srpna konalo VI. mezinárodní sympozium o češtině v zahraničí, kde zaznělo 29 referátů předních zahraničních i českých vysokoškolských učitelů na hlavní témata:
1. Česká kultura a její reflexe v sociokulturní kompetenci studentů češtiny pro cizince;
2. Zkušenosti z implementace tzv. boloňského procesu do výuky češtiny pro cizince;
3. Čeština jako cizí jazyk pro 21. století.
 

Foto: Petr Králík, Archiv Akademického bulletinu
 
Závěrečné setkání účastníků sympozia zabývajícího se češtinou za hranicemi naší země uspořádali představitelé nadace Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových na zámku v Lužanech. Celou Letní školu tradičně provázel bohatý kulturní a společenský program, procházky a výlety k zajímavým cílům a do míst českého literárního místopisu, hudební nebo filmové večery.
 
HaM

 

1 Sep 2011