Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Cena Z. P. Bažanta pro inženýrskou mechaniku

Česká společnost pro mechaniku se rozhodla každoročně udělovat Cenu Z. P. Bažanta pro inženýrskou mechaniku, která je spojena s finanční odměnou ve výši 1200 USD. Cena nese jméno po Zdeňku P. Bažantovi, který je profesorem McCormickova Institutu na Northwestern University, Evanston, dále je členem NAS, NAE, AAAS a emeritním profesorem na Českém vysokém učení technickém v Praze.

Stanovy ceny profesora Zdeňka P. Bažanta

1. Cenu prof. Z. P. Bažanta za inženýrskou mechaniku uděluje Česká společnost pro mechaniku každý rok.

2. Soutěží se o jedinou cenu spojenou s odměnou 1200 USD, která bude udělena za článek, případně sérii článků na totéž originální téma, knihu nebo publikovanou disertaci či jinou práci v jazyce českém nebo anglickém. Aby komise mohla zodpovědně posoudit publikační ohlas, předložená práce by měla být publikována několik let před podáním do soutěže.

3. Nutné je, aby se jednalo o originální aplikaci mechaniky, interdisciplinární studii nebo o práci, která přinesla nebo zjevně slibuje přinést pokrok v praxi. Přijatelné jsou teoretické i experimentální práce, především v kombinaci. Vyloučeny jsou naopak práce formalistické, tedy publikace cizelující či zobecňující formální aparát bez zřetelného přínosu mechanice jako oboru.

4. Žadatel musí být Čech, žijící v České republice nebo v kterémkoliv jiném státě, anebo cizinec, žijící v době vzniku práce v ČR, a to bez věkového omezeni. Žadatel musí uvést, jaká ocenění již za tuto práci či práce související získal v minulosti. Případné předchozí ocenění automaticky nediskvalifikuje předloženou práci, je nicméně na rozhodnutí komise, zda bude návrh připuštěn do soutěže.

5. Komisi jmenuje předseda ČSM na návrh předsednictva společnosti.

Návrhy zasílejte na adresu:
Česká společnost pro mechaniku,
Dolejskova 5, 182 00 Prague 8,
Česká republika.
phone: +420 266 053 045, e-mail: csm@it.cas.cz, web: www.csm.cz

Termín: 31. prosinec běžného roku
 

18 Aug 2011