Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Science Café o detekci nebezpečných látek v potravinách

Hostem Science Café s názvem Past sklapne rychle aneb Optické senzory pro odhalení baktérií v potravinách bude 13. 9. od 19 hodin v kavárně Potrvá (Srbská 2, Praha 6) RNDr. Hana Vaisocherová, Ph.D. z Ústavu fotoniky a elektroniky AV ČR, jejíž projekt byl letos oceněn prestižním stipendiem L’Oréal pro ženy ve vědě.

Odhalit nebezpečné bakterie, viry nebo toxiny v potravinách jako je např. mléko, ovocné džusy nebo balená voda může odborníkům trvat až několik dní. Proto je velká poptávka po nových technologiích, které by tento proces maximálně urychlily a zjednodušily. Za tímto účelem se v Ústavu fotoniky a elektroniky AV ČR vyvíjejí malá přenosná zařízení – optické biosenzory, které by mohly sloužit mimo jiné k rychlé identifikaci nebezpečných látek v potravinách.
 
Akce se koná v kavárně Potrvá (Srbská 2, Praha 6, dvě minuty chůze od stanice metra Hradčanská). Vstupné je dobrovolné. Účast je možné potvrdit na Facebooku www.facebook.com/sciencecafe (potvrzení účasti je důležité pro plánování akce, nicméně neznamená rezervaci místa, a doporučuje se proto dorazit do kavárny nejméně 30 minut před začátkem).
 
Science Café je nevšední způsob popularizace vědy, který s mottem Věda jako dobrodružství pořádá v ČR občanské sdružení Otevíráme ve spolupráci s partnery.
Podrobnější informace o programu a o dr. Vaisocherové naleznete na webových stránkách www.sciencecafe.cz .

 

31 Aug 2011