Z monitoringu tisku

Šéf Akademie věd: Mladí vědci se vrátit chtějí. Jenže je odrazují čeští politici.

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > leden  > Ocenění

PRAEMIUM BOHEMIAE 2006

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

Nadace B. Jana Horáčka Českému ráji již pošesté pozvala do modrého divadelního sálu Státního zámku Sychrov v tradičním termínu 4. prosince 2006 laureáty a hosty ke slavnostnímu vyhlášení cen Praemium Bohemiae. Zakladatel tohoto významného počinu, Bohuslav Jan Horáček, se rozhodl velkoryse podpořit českou vědu a umění, místní studenty i badatele (o životní dráze mecenáše B. J. Horáčka jsme psali v Akademickém bulletinu 1/2005), a to odměnou v celkové výši jednoho milionu korun.

Hlavní cenu za rozvoj vědních oborů, tentokrát v matematice a fyzice, Praemium Bohemiae (ve výši 500 000 Kč) obdržel významný astronom světového věhlasu Bohumil Ceplecha. V oddělení meziplanetární hmoty na ondřejovské hvězdárně začal budovat národní síť pro sledování bolidů, která se posléze rozrostla v největší a nejdéle fungující proslulou Středoevropskou síť. S nejznámějším Ceplechovým úspěchem z roku 1959 má dodnes možnost seznámit se i široká veřejnost v Národním muzeu: je jím meteorit, který byl nalezen u Příbrami na základě výpočtu podle pozorování mimořádně jasného bolidu. Navíc metodika dr. Zdeňka Ceplechy umožňovala spočítat i dráhu tělesa ve sluneční soustavě a prokázat tak původ meteoritu v hlavním pásu planetek. Kdo víc, než zakladatel české vědecké školy meteorické astronomie, by si tedy zasloužil, aby jeho jméno nesl i nebeský posel! Je jím planetka č. 2198 objevená v roce 1980 na Harvardově observatoři.

Laureáty hlavní ceny navrhují a na jejich výběru se podílejí Akademie věd ČR, Učená společnost ČR a Česká konference rektorů. Laudatio předsedy Učené společnosti ČR Jiřího Grygara naleznete v plném znění na www.asu.cas.cz/cesky/new/Ceplecha).

Středoškoláky nominují na ceny ve studentské kategorii výsledky účasti v mezinárodních přírodovědných olympiádách v příslušném roce. Jestliže v minulých letech nechyběla mezi finalisty děvčata, loňský rok se stal výhradně mužskou záležitostí s jedinou zlatou medailí za chemii, kterou převzal Petr Gerhard z Jihlavy.

Že však úspěchy v soutěžích nejsou náhodné, dokazují i někteří studenti ocenění vícekrát. Podruhé se slavnosti na Sychrově zúčastnili stříbrní medailisté Marek Pechal ze Zlína a českobudějovický Jaroslav Icha (biologie), dále nositel bronzové medaile Pavel Motloch (fyzika) z Frýdku-Místku nebo Jakub Opršal (matematika) z Brna, který letos obdržel čestné uznání. Loňský bronzový medailista Daniel Marek (informatika) z Prahy přebíral ocenění dokonce již potřetí. Oceněných studentů bylo celkem 21, stříbrnou medaili si dále odnesli Tomáš Trnka z Českých Budějovic (chemie), Josef Pihera ze Strakonic (informatika), bronzové medaile vybojovali Radek Žlebčík z Prahy (fyzika), brněnští Petr Smítal (fyzika) a Radek Matuška (chemie), Rudolf Píša z Třebíče (chemie), Jiří Svoboda z Humpolce (biologie), Jan Fíla z Krupky-Bohosudova (biologie), Jaroslav Hančl z Bílovce (matematika), Zbyněk Konečný z Brna (matematika), Pavel Šalom z Rožnova pod Radhoštěm (matematika), Michal Vaner z nedalekého Turnova (matematika), čestná uznání obdrželi Marek Scholle z Pardubic (fyzika), a dva zástupci z Brna (oba matematika) Vojtěch Říha a Jan Uhlík.

Přírodovědné soutěže, jež se staly základním stupněm pro případnou nominaci na studentské ceny Praemium Bohemiae, jsou Fyzikální olympiáda (www.uhk.cz/fo nebo http://fo.cuni.cz), Chemická olympiáda (www.chemicka-olympiada.cz), Biologická olympiáda (www.biologickaolympiada.cz), Matematická olympiáda (www.math.muni.cz/mo) nebo Olympiáda v programování (http://mo.mff.cuni.cz/p/index.html).

Poté, co v Zámeckém divadle utichly tóny hudebního programu, se zájemcům o prohlídku otevřely romantické interiéry dnešního Státního zámku Sychrov. Koho si prohlédli v rozsáhlé sbírce portrétů příslušníků rodu Rohanů, kteří zde, ve vstupní bráně do Českého ráje, kdysi sídlili, se v podvečerním světle dalo jen těžko určit.

MARINA HUŽVÁROVÁ