Z monitoringu tisku

Šéf Akademie věd: Mladí vědci se vrátit chtějí. Jenže je odrazují čeští politici.

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > listopad  > Obálka

NOVÉ KNIHY NAKLADATELSTVÍ ACADEMIA

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

JEŠTĚ ŽE ČLOVĚK NEVÍ, CO HO ČEKÁ
Života běh mezi roky 1929–1989

Autobiografická práce odhaluje čtenáři životní peripetie známého českého historika Tomana Broda. Začíná v době autorova dětství, za první republiky, pokračuje obdobím protektorátu a spěje ke druhé světové válce, jejíž část strávil autor v táborech Terezín, Osvětim a Gross-Rosen. Práce popisuje i poválečná léta a končí revolučním rokem 1989.
Brod, T., edice Paměť, Academia, Praha 2007. Vydání 1.

VE STÍNU ALBERTA EINSTEINA
Tragický život Milevy Einsteinové-Marićové

Životopis nastiňuje nelehký životní úděl první manželky Alberta Einsteina, Milevy Einsteinové-Marićové, která byla jednou z prvních žen, jež vystudovaly vysokou školu ve Švýcarsku. Byla nejen jeho ženou, matkou dvou synů, ale také jeho vědeckou spolupracovnicí a věrnou životní oporou.
Trbuhovićová-Gjurićová D., edice Žena a věda, Academia, Praha 2007. Vydání 1.

HORALKA
Známý děj Horalky z pera italského neorealisty se odehrává v Itálii v době druhé světové války. Jedná se o příběh ovdovělé ženy Cesiry, která ze strachu před bombardováním utíká i se svou dcerkou Rosettou z Říma do hor. Válka se však nevyhýbá ani horám, a dvojice tak prožívá kritické životní okamžiky.
Moravia, A., Academia, Praha 2007. Vydání 1.

POSEDLOST PRVOČÍSLY
Popularizující matematická kniha přináší nejen poutavé vyprávění o matematických problémech, se kterými si dodnes vědci lámou hlavu, ale i zajímavý přehled dějin matematiky a zmínky o význačných osobnostech, jež se jí zabývaly.
Derbyshire J., edice Galileo, Academia, Praha 2007. Vydání 1.

KUPEC BENÁTSKÝ
Děj divadelní hry se odehrává v Benátkách v 16. století. Mladý kupec Bassanio prohýřil veškerý svůj majetek a jeho jedinou nadějí, jak se dostat ze složité životní situace, je uzavřít sňatek s bohatou a krásnou Porcií. Na to, aby se mohl ucházet o její ruku, potřebuje ovšem peníze. Jeho přítel, vážený kupec Antonio, se za něj zaručí u starého lichváře Shylocka a patřičný obnos pro Bassania získá. Zápletka je na světě a o komické situace není nouze.
Shakespeare, W., Academia, Praha 2007. Vydání 4.

MYSL V JESKYNI
Vědomí a původ umění

Pravěké malby v jeskyních vzbuzují ještě dnes údiv a vyvolávají spoustu otázek. Ani odborníci si nejsou stoprocentně jisti jejich významem. Proč pravěcí umělci pronikali do podzemí, aby ve skrytu temných zákoutí vytvářeli úchvatná díla? Proč si k zobrazování vybírali jen některá zvířata, a jiná nikoli? Proč nacházíme tak málo obrazů člověka a proč bývaly lidské bytosti zobrazovány se zvířecími rysy nebo protknuty šípy? Proč vznikalo jeskynní umění a co může říci o stavu mysli našich pravěkých předků?
Lewis-Williams, D., edice Galileo, Academia, Praha 2007. Vydání 1.