Z monitoringu tisku

Šéf Akademie věd: Mladí vědci se vrátit chtějí. Jenže je odrazují čeští politici.

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > listopad  > Obsah, úvodník

SETKÁNÍ DELEGACÍ AV ČR A SAV

Obrázek k článku 

Díky historické tradici spolu Akademie věd ČR a Slovenská akademie věd udržují blízké vztahy a jejich představitelé se každoročně neformálně setkávají, aby se vzájemně informovali o svých problémech i úspěších, vyměnili si poznatky z důležitých oblastí společného zájmu a hledali společná stanoviska. K setkání v Konferenčním centru AV ČR – zámek Liblice ve dnech 10.–12. října 2007 vedl českou delegaci členů Akademické rady předseda AV ČR prof. Václav Pačes, delegaci Slovenské AV její předseda prof. Štefan Luby. Představitelé obou institucí letos jednali o poznatcích s využíváním fondů Evropské unie, o vstupu do 7. rámcového programu EU, o vztazích mezi Akademií věd a vysokými školami v ČR a SR, o Asociaci evropských mimouniverzitních institucí, o současných snahách reformovat vědu a výzkum v ČR a SR. Dr. Jiří Rákosník informoval představitele SAV o zkušenostech s transformací pracovišť AV ČR na v. v. i.; Dr. Ivan Zahradník podal informace o průběhu a výsledcích akreditace organizací SAV v roce 2007.

Při příležitosti setkání vedoucích představitelů AV ČR a SAV byla Dr. Dušanu Kováčovi slavnostně předána čestná oborová medaile Františka Palackého za zásluhy v historických vědách. Zástupci AV ČR jí ocenili jeho vědeckou činnost v oblasti historie střední Evropy 19. a 20. století, v níž se Dr. Kováč zaměřil především na otázky zahraniční politiky, etnických menšin, slovensko-českých vztahů a kulturní historie střední Evropy. Laudatio pronesl místopředseda AV ČR prof. Jaroslav Pánek.

Slovenští hosté po prohlídce Konferenčního centra Liblice ocenili úsilí, které AV ČR rekonstrukci celého objektu věnovala. Součástí programu byla společná návštěva nedalekého Mělníka s prohlídkou historického centra a interiérů nedávno opraveného zámku. Setkání uzavřelo představení Hubička v Národním divadle v Praze, jemuž předcházela prohlídka historické budovy a přijetí u ředitele Národního divadla dr. Ondřeje Černého.

Miluše Vyhnanovská,
Zahraniční odbor KAV