Z monitoringu tisku

Šéf Akademie věd: Mladí vědci se vrátit chtějí. Jenže je odrazují čeští politici.

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > listopad  > Obálka

NOC VĚDCŮ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH

Obrázek k článku Obrázek k článku 

Již třetí ročník Evropské noci vědců, setkání badatelů a studentů Jihočeské univerzity a Akademie věd ČR s veřejností, se konal 28. září 2007 v Českých Budějovicích. Setkání bylo poněkud netradiční, ostatně smyslem této Evropskou unií vyhlašované akce je ukázat, že vědci jsou i při své velmi náročné práci schopni bavit sebe i veřejnost.

Najdeme mezi nimi skvělé hudebníky, malíře, fotografy a provozovatele dalších hobby, ve kterých často vynikají téměř stejně dobře jako ve vědě. Potvrzují tak, že i věda dokáže být zábavná. Tímto způsobem lze veřejnost zaujmout a ještě více zvýšit její zájem o vědeckou činnost. Českobudějovičtí vědci se v tento páteční večer představili především v roli muzikantů a fotografů.

Posluchači měli možnost shlédnout několik "vědeckých" skupin, např. Akia b. a., Smutný Karel nebo St Johnny v klubech Velbloud a CK Solnice. Vedle nich se představila i studentská formace VVV a hosté z Matematicko-fyzikální fakulty UK z Prahy. Vyvrcholením večera bylo vystoupení francouzsko-britské formace Baskerville Blues Band profesora biofyziky Alfreda Rutherforda. K nim se postupně přidali i další hudebníci z ostatních skupin a výsledný jam-session uchvátil snad každého přítomného diváka i posluchače. Návštěvníci si právě z této akce odnesli nezapomenutelný zážitek, jak ostatně řada z nich sama v závěru večera prohlašovala.

Atmosféru doplňovala i výstava fotografií z různých exotických míst, kam se vědečtí pracovníci (shodou okolností hlavní organizátoři akce F. Vácha a F. Weyda) během svého působení dostali – Norsko, Ukrajina, Čína, Taiwan, Afrika, Austrálie… Výstava trvala ještě několik dní a zájemci ji mohli shlédnout v prostorách CK Solnice. Už dnes organizátoři připravují další ročník, a tak se veřejnost může těšit, čím ji překvapí napřesrok.

František Vácha,
František Weyda,
Biologické centrum AV ČR, v. v. i.