Z monitoringu tisku

Šéf Akademie věd: Mladí vědci se vrátit chtějí. Jenže je odrazují čeští politici.

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Ceny AV ČR 2008

Ocenění mimořádných výsledků ve výzkumu a vývoji – Ceny Akademie věd ČR 2008 – převzali dne 30. září t. r. ve vile Lanna v Praze vynikající badatelé.

Za dosažené vynikající výsledky velkého vědeckého významu:
Marian Karlický z Astronomického ústavu za Objev nových typů radiové a rentgenové emise slunečních erupcí a jejich teoretické vysvětlení.
Autorský tým Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského Ladislav Kavan a Martin Kalbáč za vědecký výsledek Elektrochemicky aktivní nanomateriály na bázi oxidů titaničitých a uhlíku.
Autorský tým Etnologického ústavu Stanislav Brouček, Lubomír Tyllner, Lydia Petráňová, Jiří Traxler a Josef Vařeka za vědecký výsledek Lidová kultura. Národopisná encyklopedie Čech, Moravy a Slezska, I.–III.
Ocenění mimořádných výsledků ve výzkumu a vývoji
© Stanislava Kyselová, Archiv SSČ

Cenu Akademie věd ČR pro mladé vědecké pracovníky za vynikající výsledky vědecké práce:
Martin Ondreját z Ústavu teorie informace a automatizace za Soubor prací o nelineárních stochastických vlnových rovnicích.
Autorský tým Botanického ústavu Jan Suda a Pavel Trávníček za Využití průtokové cytometrie v populační biologii, biosystematice a ekologii rostlin.
Pavel Blažek z Filosofického ústavu za vědecký výsledek Středověká recepce Aristotelovy filosofie manželství. Od Roberta Grosseteste po Bartoloměje z Brugg (1246/7–1309).
Ocenění mimořádných výsledků ve výzkumu a vývoji
© Stanislava Kyselová, Archiv SSČ

Cenu Akademie věd ČR za zvláště úspěšné řešení programových a grantových projektů:
Autorský tým Ústavu pro hydrodynamiku Václav Kolář a Zdeněk Skalák za vědecký výsledek Vírový charakter vybraných smykových toků.
Autorský tým Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského Martin Hof, Aleš Benda, Jan Sýkora a Jana Humpoličková za vědecký výsledek Porozumění samovolně vznikajícím biomembránám na fázových rozhraních, jejich regulace a příprava.
Autorský tým Lenka Bydžovská (Ústav dějin umění), Polana Bregantová (Ústav dějin umění) a Karel Srp (Galerie hl. města Prahy) za vědecký výsledek Jindřich Štyrský (1899–1942).
-red-