Z monitoringu tisku

Šéf Akademie věd: Mladí vědci se vrátit chtějí. Jenže je odrazují čeští politici.

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > květen  > Věda a výzkum

SYMBOLICKÉ SPOJENÍ

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

Před 165 lety byl v Praze publikován článek O barevném světle dvojhvězd a určitých jiných hvězdách na nebesích. Autor, který zde popsal změnu vlnové délky v závislosti na vzájemném pohybu pozorovatele a zdroje vlnění, nebyl nikdo jiný než tehdejší profesor matematiky a geometrie na pražském Polytechnickém institutu Christian Andreas Doppler. Jev, jenž v r. 1842 poprvé formuloval, byl po něm později nazván Dopplerův princip a ačkoli se původně uplatňoval zejména v akustice, minulé století ho revolučně využilo pro astrofyziku. Rodák ze Salzburgu působil v polovině 19. století v Praze, byl ředitelem Fyzikálního institutu ve Vídni, členem Královské české společnosti, čestným doktorem Pražské univerzity a členem vídeňské Říšské akademie věd.

Pamětní desku významného matematika a fyzika odhalil v budově gymnázia, jež nese jméno Christiana Dopplera ve svém názvu, předseda AV ČR Václav Pačes spolu s rakouskou velvyslankyní Margot Klestil-Löfflerovou (na snímku).

Od 4. dubna t. r. tak shlíží na studenty jejich dávný vzor ztvárněný akademickou sochařkou Elen Jilemnickou jako symbolické spojení Christiana Dopplera a současných vědeckých nadějí.

HaM