Z monitoringu tisku

Šéf Akademie věd: Mladí vědci se vrátit chtějí. Jenže je odrazují čeští politici.

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > květen  > Výročí

KOMORNÍ ORCHESTR AKADEMIE SLAVÍ 20 LET

Obrázek k článku Obrázek k článku 

Je až k nevíře, jak čas rychle ubíhá, zvlášť když se člověk zabývá zajímavou činností. V hloubi minulého století, v r. 1987, se několik amatérských hudebníků, milovníků komorní hudby, rozhodlo, že si založí komorní orchestr, aby se mohli intenzivněji věnovat své zálibě. Poněvadž někteří z členů nově vzniklého orchestru byli v té době pracovníky Československé akademie věd, začal orchestr působit pod hlavičkou odborové organizace Fyzikálního ústavu jako její zájmové sdružení; v současnosti je KOA samostatným občanským sdružením.

Když jsme začali připravovat tento příspěvek, zjistili jsme, že předchozí článek o našem orchestru vyšel v Akademickém bulletinu už před pěti lety (AB 04/2002). Od té doby se v Komorním orchestru udála řada zajímavých věcí.

Jen stručně pro připomenutí: jsme amatérský orchestr, který pro potěšení své a občas i posluchačů provozuje komorní a symfonickou hudbu. S velkým pochopením vedení Akademie věd i pracovníků KAV pilně zkoušíme dvakrát týdně, vždy v pondělí a ve čtvrtek od 18 do 21 hodin, v budově na Národní třídě. Nejméně dvakrát ročně vystupujeme veřejně s vlastními koncerty a několikrát ročně na akcích pořádaných ústavy Akademie nebo Kanceláří AV i při dalších příležitostech.

Předchozí příspěvek vyšel v Akademickém bulletinu v předvečer naší dlouho připravované a zatím jediné zahraniční cesty – do Lucemburska, na festival Schubertiade. Velmi zajímavý a úspěšný zájezd se uskutečnil v květnu 2002 na pozvání a s podporou lucemburské agentury Music Enterprise. Od té doby jsme sice do zahraničí nevyjeli, ale "mezinárodní charakter" našeho orchestru se nám daří trvale udržovat: máme totiž mezi svými členy stále aspoň jednoho cizince (postupně japonskou houslistku, nizozemskou violistku, amerického kontrabasistu, nyní po jedné houslistce z Velké Británie a Nizozemska).

Zhruba před třemi lety, začátkem roku 2004, došlo v životě orchestru k významné události. Zakladatel, umělecký vedoucí a šéfdirigent Ing. Miroslav Bašta předal po sedmnáctiletém obětavém působení v čele orchestru taktovku svému nástupci Pavlu Hryzákovi. Generační výměna ve vedení orchestru s sebou přinesla i změny v dramaturgii. S novým dirigentem se v repertoáru orchestru začala častěji objevovat hudba 20. století, a orchestr se také začal rychle rozrůstat o další nástroje, zejména žesťové, do plného symfonického obsazení. Od podzimu 2004 začal orchestr pravidelně účinkovat v komorním smyčcovém obsazení při slavnostním předávání diplomů novým doktorům věd (DrSc.) v Knihovně Akademie věd na Národní třídě, pokračuje v příležitostných vystoupeních při vernisážích ve foyeru budovy AV ČR a dalších akcích pořádaných různými pracovišti Akademie. Pokud byste měli o vystoupení našeho orchestru při nějaké příležitosti zájem, kontaktujte autora příspěvku, dirgenta, jednatelku nebo manažera na e-mailových adresách: ctyroky@ufe.cz, hryzak@pds.pha.cd.cz, krahulcova@ibot.cas.cz, vladimir.moravec@cityofprague.cz.

Z nově nastudovaného koncertního repertoáru našeho orchestru stojí za zmínku zejména systematická pozornost věnovaná dílům moderní české skladatelky Vítězslavy Kaprálové (Vojenská symfonietta, Partita, Vánoční preludium), Poulencův Koncert pro varhany, tympány a orchestr, Hannikainenův Koncert pro harfu a orchestr op. 7 v podání Zbyňky Šolcové, Concerto dei fiori pro housle a smyčce S. Bodorové v podání Bohuslava Matouška, ale také Dvořákova Novosvětská symfonie a Koncert h-moll pro violoncello a orchestr se sólistou Martinem Bzirským. Začali jsme rovněž postupně studovat Smetanovu Mou vlast (zatím jsme uvedli části Vyšehrad a Blaník). Úzce spolupracujeme s pěveckými sbory (Chrámový sbor sv. Ducha, Mikrochor a Chorus Angelus sbormistrů K. Louly a L. Prchala) na provedení velkých oratorií. Před letošními Velikonocemi jsme třikrát provedli Dvořákovu Stabat Mater, na Dušičky připravujeme Mozartovo Requiem. Kromě velkých symfonických děl však stále rozvíjíme i komorní repertoár – např. již zmíněnou Partitu V. Kaprálové, Warlockovu Suitu Capriol, Brittenovy Variace na téma F. Bridge aj. Další podrobnosti o naší koncertní činnosti i repertoáru naleznete na naší webové stránce www.academyorchestra.org, která se nyní rovněž upravuje do nové podoby.

K 20. narozeninám orchestru připravujeme pro naše posluchače i pro členy dárek vskutku mimořádný – jubilejní koncert, na který vás všechny srdečně zveme. Uskuteční se v úterý 19. června 2007 od 19:30 hodin v Dvořákově síni Rudolfina. Program koncertu vám nejlépe přiblíží Slovo dramaturga – dirigenta, dramaturga a uměleckého šéfa orchestru Pavla Hryzáka, které uvádíme v samostatném článku. Zájemci o vstupenky z řad pracovníků AV ČR mohou napsat na kteroukoli z výše uvedených kontaktních adres, organizační pomoc při jejich předprodeji přislíbilo i Středisko společných činností AV ČR. Vstupenky budou k dispozici rovněž v předprodejních sítích Ticketpro a Via Musica.

Upřímně děkujeme vedení Akademie věd i všem pracovníkům SSČ a Kanceláře AV za maximální pochopení a neobyčejnou vstřícnost při poskytování zázemí k naší činnosti, a věříme, že nám zachovají svou přízeň i nadále, i když jim občas svou aktivitou poněkud komplikujeme život. A pokud jste sami aktivními muzikanty, rádi se s vámi setkáme při některé z našich zkoušek – dobrých a nadšených muzikantů nemáme nikdy dost!

Jiří Čtyroký,
Komorní orchestr Akademie