Z monitoringu tisku

Šéf Akademie věd: Mladí vědci se vrátit chtějí. Jenže je odrazují čeští politici.

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > květen  > Ocenění

MEDAILE J. G. MENDELA

Obrázek k článku 

Dlouholetý pracovník Botanického ústavu AV ČR a Biologické fakulty Jihočeské univerzity profesor Jiří Komárek, převzal 3. dubna 2007 čestnou oborovou medaili J. G. Mendela za zásluhy v biologických vědách.

Profesor Komárek je autorem druhého svazku celoevropské monografie oscillatoriálních cyanobakterií (sinic), který můžeme právem označit jako magnum opus, neboť odráží podstatné změny v principech moderní taxonomické klasifikace cyanobakterií v posledních desetiletích 20. století. Jmenujeme ji na prvním místě proto, že nejlépe charakterizuje osobnost Jiřího Komárka: pracovitost až do úmoru (často i do úmoru netrénovaných spolupracovníků), schopnost syntézy, flexibilitu a v neposlední řadě i zkušenosti při terénním výzkumu.

Jiří Komárek se po celou svou odbornou kariéru věnoval poznání sinic v tak různých ekosystémech, jako jsou vodní nádrže, půdy, tropy, obě polární oblasti či vysoké hory. S vývojem taxonomických metod si průběžně osvojoval metodické přístupy od klasické morfologie přes ekologii, životní cykly, ultrastrukturu, metabolity až po molekulární metody. Většina pracovníků Akademie věd si sotva dovede představit, v jakých podmínkách je v terénu třeba získávat materiál: v bahně, kontaminované vodě, v antarktické vichřici nebo při 45 °C ve stínu – často v podmínkách, kdy je běžný člověk rád, že přežívá, natož aby přesně a spolehlivě odebíral vzorky a vedl terénní záznamy.

Prof. Komárek ale věnuje péči i tomu, aby se neztratila velká pozitivní tradice solidní taxonomie v ČR (správné určování, přesný popis, správné pojmenování). Příkladem, kam může vést nesprávné určení sinice, je 53 obětí cyanobakteriálních toxinů ve vodárenské nádrži v Brazílii. J. Komárek byl přizván – dodatečně.

Jan Kirschner,
Botanický ústav AV ČR, v. v. i.