Z monitoringu tisku

Šéf Akademie věd: Mladí vědci se vrátit chtějí. Jenže je odrazují čeští politici.

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > květen  > Věda a výzkum

FUSION EXPO

Obrázek k článku 

Putovní výstavu, jejímž cílem je seznámit nejširší veřejnost s výzkumem a perspektivou nového zdroje energie – jaderného slučování –, pořádá v Praze ve dnech 11.–22. 6. 2007 organizace European Fusion Development Agreement (EFDA) pod záštitou EC/Euratom.

Jaderné slučování (fúze) je potenciálním zdrojem energie, který by jako jeden z mála mohl splnit tři požadavky na bezproblémovou energetickou budoucnost lidstva: vnitřní bezpečnost zdroje, nevyčerpatelnost paliva a ekologickou přijatelnost procesu získávání energie (žádné emise, minimální radiační problémy).

Výstava Fusion Expo každoročně "navštíví" pět až deset měst, především v členských zemích Euratom. V Praze se konala výstava o evropském fúzním programu již před devíti lety, jakožto doprovodná akce Světového kongresu o fyzice plazmatu.

Téma je mimořádně aktuální, jak v souvislosti se zahájením prací na celosvětovém projektu největšího termojaderného zařízení, tokamaku ITER, tak s budováním výzkumného pracoviště Ústavu fyziky plazmatu AV ČR, jehož součástí bude tokamak COMPASS-D.

Výstavu v budově Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Břehové ulici 7 na Starém Městě organizuje Ústav fyziky plazmatu AV ČR spolu s Akademií věd ČR a FJFI ČVUT. Pro veřejnost bude přístupná od 9 do 18 hodin.

František Žáček,
Ústav fyziky plazmatu AV ČR