Z monitoringu tisku

Šéf Akademie věd: Mladí vědci se vrátit chtějí. Jenže je odrazují čeští politici.

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > květen  > Vědecké společnosti

ČESKÁ SPOLEČNOST CHEMICKÁ

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

Čeští chemici se sdružují ve třech profesních organizacích: v České společnosti chemické, České společnosti průmyslové chemie a České společnosti chemického inženýrství. Největší i nejstarší z nich – Česká společnost chemická (ČSCH) – odvozuje svou historii od Spolku českých chemiků, který byl založen před 135 lety.

Spolek českých chemiků, na který ČSCH navazuje, vznikl v roce 1872 zásluhou profesorů Šafaříka, Štolby, Preise a Bauera. Současná Česká společnost chemická sdružuje okolo tří tisíc chemiků z oblasti akademické, univerzitní, průmyslové, zdravotnické a obchodní i z oblasti státní správy, a také kolektivní členy.

V evropském kontextu je ČSCH zakládajícím členem Evropské asociace pro chemické a molekulární vědy (EuCheMS). Spolu s Českou společností průmyslové chemie, Českou společností chemického inženýrství, Ústřední komisí chemické olympiády a Českým národním komitétem pro chemii tvoří Asociaci českých chemických společností.

V současnosti je předsedkyní ČSCH žena – prof. Jitka Ulrichová – regionální pobočky Společnosti pracují v Brně, Olomouci, Ostravě, Pardubicích, Plzni a Zlíně. Podle odborného zaměření členů jsou zřizovány jednotlivé odborné skupiny, jichž je v tuto chvíli 27 (Analytická chemie, Analytická toxikologie, Anorganická chemie, Elektrochemie, Fotochemie a molekulární fotofyzika, Fytochemie, Historie chemie, Chemická fyzika, Chemická literatura a zpracování informací, Chemická termodynamika, Chemie a technologie sacharidů, Chemické vzdělávání, Chemie životního prostředí, Chemometrie, Chromatografie a elektroforéza, Jaderná chemie, Katalýza, Kvasná chemie a biotechnologie, Makromolekulární chemie, Nátěrové hmoty, pryskyřice a pigmenty, Organická, bioorganická a farmaceutická chemie, Potravinářská a agrikulturní chemie, Reologie, Termická analýza, Toxikologie, Tuky, detergenty, kosmetická chemie, Zeolity).

Činnost ČSCH se zaměřuje především na organizování vědeckých konferencí a odborných akcí. Mezi nimi má nezastupitelné postavení Sjezd asociací českých a slovenských chemických společností, který se střídavě pořádá v ČR a SR. Letos se chystá již jeho 59. ročník, místem konání budou podruhé Tatranské Matliare.

Kromě toho ČSCH vydává národní chemický časopis Chemické listy, který v elektronické verzi naleznete na internetové adrese http://chemicke-listy.vscht.cz/. Ročně vychází 12 čísel, z nichž čtvrtletní (1, 4, 7 a 10) obsahují informační médium – Bulletin Asociace českých chemických společností. Tato čtvrtletní čísla dostávají členové České společnosti chemické v rámci členského příspěvku.

Významným domácím a zahraničním chemikům uděluje ČSCH za jejich zásluhy ceny, které jsou pojmenovány po významných českých chemicích a zakladatelích chemického spolkového života (Vojtěchu Šafaříkovi, Otto Wichterlem, Vilému Baurovi, Karlu Preisovi a Miloši Hudlickém). Vedle toho ČSCH organizuje nebo spolupořádá udělování dalších cen, určených především pro mladé a nadějné chemiky a pro nejlepší studenty. Jsou jimi: Cena Alfreda Badera, Cena firmy Merck, Cena firmy Shimadzu, Cena firmy Sigma-Aldrich, Cena České společnosti chemické za katalýzu, Cena za farmacii Aventis Pharma/Francouzské velvyslanectví, Cena za chemii Rhodia ČR/Francouzské velvyslanectví.

Podrobné informace o ČSCH a jejích aktivitách jsou zveřejněny na internetových stránkách Společnosti http://www.csch.cz nebo v Průvodci pro členy České společnosti chemické 2006–2010, který vydala ČSCH v roce 2006.

Bohumil Kratochvíl,
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze