Z monitoringu tisku

Šéf Akademie věd: Mladí vědci se vrátit chtějí. Jenže je odrazují čeští politici.

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > červ-srp  > Ocenění

OCENĚNÍ RAKOUSKÉHO HISTORIKA

Obrázek k článku 

Akademická rada AV ČR udělila rakouskému historikovi prof. Karlu Vocelkovi čestnou oborovou Medaili Františka Palackého za zásluhy ve společenských vědách. Ideální příležitost k jejímu předání před zraky rakouské veřejnosti se naskytla 11. května 2007, kdy byla v paláci vídeňské Uranie uspořádána mezinárodní konference Wien durch die Jahrhunderte – Vídeň v průběhu staletí k poctě Vocelkových šedesátin.

V rámci slavnostního zahájení konference předal medaili oceněnému místopředseda Akademie věd ČR Jaroslav Pánek, který zhodnotil jubilantovy zásluhy o rozvoj rakousko-české spolupráce v historických vědách. Přednesl navíc úvodní referát, v němž srovnal pojetí Rudolfa II., jediného v Čechách skutečně oblíbeného Habsburka, v díle Karla Vocelky a v moderní české historiografii.

Nejen oceněný badatel, ale i přítomní zástupci rakouské veřejnosti přijali udělení vysokého akademického vyznamenání jako doklad upřímného zájmu o rozvíjení intelektuální spolupráce mezi Českou republikou a Rakouskem. Je to tím důležitější, že sousedství dvou středoevropských států je v poslední době často zbytečně poškozováno oživováním dávných předsudků a nedomyšleně jednostrannými politickými prohlášeními. Akademie věd ČR tímto způsobem naznačila jinou, perspektivnější cestu.

Profesor Vídeňské univerzity Karl Vocelka je v kruzích českých odborníků dobře znám. Pozornost upoutal už v roce 1981, kdy vydal rozsáhlou monografii o politické propagandě a panovnické reprezentaci Rudolfa II., poté zaujal jeho osobitě koncipovaný pohled na osobnost a dobu tohoto panovníka (Rudolf II. und seine Zeit, 1985) a posléze vzbudila obdiv Vocelkova syntéza dějin habsburské monarchie v 18. století. Historik, jehož jméno prozrazuje rodinný původ ze západních Čech, se ve svých analytických studiích i v přehledných pojednáních o rakouských dějinách vždy snažil o porozumění úloze českého státu a národa ve středoevropských dějinách a v posledních letech se zasloužil také o zvládnutí dějin významné české menšiny ve Vídni.

Jaroslav Pánek,
místopředseda AV ČR