Z monitoringu tisku

Šéf Akademie věd: Mladí vědci se vrátit chtějí. Jenže je odrazují čeští politici.

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > červ-srp  > Věda a výzkum

S AMAVETEM DO SVĚTA

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

Národní finále XIV. ročníku soutěže vědeckých a technických projektů středoškolské mládeže AMAVET, které se uskutečnilo 12.–13. dubna v budově Akademie, již tradičně zajišťuje prvním deseti výhercům účast v prestižních studentských soutěžích v zahraničí. Ne náhodou předseda Akademie věd prof. Václav Pačes, pod jehož záštitou se i letošní soutěž konala, v úvodním slovu zdůraznil, jak důležitá je nejen samotná vědecká práce, ale i schopnost studentů prezentovat ji v anglickém jazyce. \"U nás v Čechách jsme ještě pořád jakoby trochu na \"českém dvorku\" a angličtina tu není zdaleka používána tak, jak by měla být. Jestliže ale umíte anglicky, tak se ve vědě nemůžete ztratit,\" uvedl.

Zájemci o účast v soutěži, jednotlivci nebo týmy, přihlašují projekty z libovolné oblasti, musí je však zpracovat vědeckými metodami a postupy. Studenti na svých projektech mohou spolupracovat s odborníky či výzkumnými ústavy s prokazatelným vlastním podílem na výsledcích práce. Ve finále soutěže je úkolem mladého řešitele představit projekt v přiděleném výstavním prostoru a obhájit jej před odbornou porotou i veřejností. Porota při hodnocení využívá kritéria běžná na podobných mezinárodních soutěžích a posuzuje nejen kvalitu práce, tvůrčí přínos, ale i celkovou úroveň řešitelů včetně jazykových znalostí a schopnosti obhajoby. Letos bylo přihlášeno celkem 26 projektů.

V hemžícím se davu mladých reprezentantů vědy jsem poprosila Zdeňka Musila a Pavla Krejčíře ze Střední školy aplikované kybernetiky v Hradci Králové, aby mi přiblížili svůj projekt Ochrana autorských práv půjčovaných médií. "Jelikož v dnešní době nastal problém, kdy knihovny smějí půjčovat audio- a video-soubory jen v prostorách knihovny, aby zamezili jejich kopírování, rozhodli jsme se tento problém vyřešit. A to tak, že soubory půjčujeme zájemcům po internetu až domů, ale zároveň bráníme jejich kopírování pomocí RSA šifrování, které je v dnešní době považováno za jedno z nejbezpečnějších. Používá se např. k ochraně plateb platební kartou elektronického bankovnictví atd. Úkol řešíme pomocí dvou aplikací – serveru, který běží v knihovně a tzv. klientu, který běží doma." Následně mi Pavel Krejčíř vysvětlil fungování celé záhady. "Na serveru je uložena databáze uživatelů a databáze šifrovaných souborů. Každý člověk má svůj uživatelský účet, kde se v klientu přihlašuje podle svého jména a hesla. Vypůjčování funguje tak, že vyberu uživatele, dobu, po niž bude platit svůj přístup, a tím se zamezí, aby si soubor mohl přehrávat neustále." Oba soutěžící, kteří se se svým projektem umístili na krásném pátém místě, mi dále prozradili, že je v blízké době čeká prezentace šifrovacího systému v pražské knihovně, kde by se poté měl spustit i jeho testovací provoz. "Po konzultaci s knihovnou bychom byli rádi, aby náš program našel své uplatnění," směle dodali budoucí účastníci soutěže INTEL ISEF 2008 v Atlantě ve Spojených státech amerických.

Palmu vítězství z XIV. ročníku Soutěže vědeckých a technických projektů středoškolské mládeže si odnesl Ondřej Mikšík z Gymnázia Kroměříž za projekt SmartCalib, který pomocí metod digitálního zpracování obrazu vyhodnocuje polohy značek používaných při kalibraci manipulátorů s vysokými nároky na přesnost. Autora nyní čeká prezentace projektu na 11. mezinárodní výstavě vědeckotechnických projektů mládeže ESI 2007 v Durbanu.

GABRIELA ŠTEFÁNIKOVÁ