Z monitoringu tisku

Šéf Akademie věd: Mladí vědci se vrátit chtějí. Jenže je odrazují čeští politici.

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > prosinec  > Ocenění

DOCTOR HONORIS CAUSA

Obrázek k článku 

Jihočeská univerzita udělila při příležitosti slavnostního zasedání Vědecké rady Jihočeské univerzity 1. listopadu 2007 čestný doktorát Jihočeské univerzity významnému historikovi středověkých dějin prof. Františku Šmahelovi, který se svým vědeckým dílem zařadil mezi nejrespektovanější české historiky v Evropě a USA.

Prof. František Šmahel, světově uznávaný historik středověkých dějin, vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, byl ředitelem Historického ústavu AV ČR v Praze a Centra medievistických studií. Prozatím publikoval 23 samostatných vědeckých monografií, autorsky a redakčně se podílel na 31 kolektivních vědeckých dílech monografického i syntetického charakteru, napsal téměř dvě stovky vědeckých studií v domácích a zahraničních časopisech.

"František Šmahel opakovaně přednášel na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. Svou přátelskou radou, zkušeností, příkladem, kolegiálním zájmem a v neposlední řadě také literaturou podpořil rozvoj Historického ústavu Filozofické fakulty Jihočeské univerzity především v době, kdy se utvářel vědecký a pedagogický profil tohoto pracoviště. Rovněž stál u zrodu českobudějovické filozofické fakulty, k jejímuž vědeckému a organizačnímu pojetí přispěl dobrou radou i konkrétní podporou a pomocí," uvedl ve svém projevu rektor Jihočeské univerzity prof. Václav Bůžek.

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích uděluje čestnou vědeckou hodnost doctor honoris causa významným domácím a zahraničním osobnostem, které výrazně přispěly k rozvoji oblastí, jež tvoří zaměření a dlouhodobou orientaci univerzity.

Hana Bumbová,
vedoucí oddělení vnějších vztahů, komunikace a propagace Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích