Z monitoringu tisku

Šéf Akademie věd: Mladí vědci se vrátit chtějí. Jenže je odrazují čeští politici.

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > září  > Věda a výzkum

OHLÉDNUTÍ ZA VÝSTAVOU FUSION EXPO

Obrázek k článku Obrázek k článku 

Výstava Fusion Expo, která byla od 11. do 23. června 2007 k vidění na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské v Praze, informovala laickou veřejnost o smyslu a stavu výzkumu řízené termojaderné fúze.

Výstava kromě jiného iniciovala vynikající "fúzní" webové stránky www.jaderka.cz, které budou v propagaci fúze pokračovat. Zpestřily a doplnily ji i další popularizační akce jako např. Fyzikální týden na FJFI a Věda v ulicích projektu Česká hlava, které s výstavou dobře interagovaly.

Určitě to nebylo jen téma výstavy, které zajistilo jasné první místo prodejnosti knížky McCrackena a Stotta Fúze – energie vesmíru v nabídce čtyř titulů nakladatelství Mladá fronta. Vkusné suvenýry jen podtrhly pečlivost, s jakou byla výstava připravena. Do češtiny přeložené brožurky, skládačky, plakáty, CD a DVD o fúzi, remitendy vědeckopopulárních časopisů, vše navíc pro návštěvníky zdarma.

Škoda, že se nepodařilo instalovat model tokamaku Compass-D, který by se stal automaticky dominantou výstavy, škoda sekvence činnosti modelu tokamaku ITER poškozené při transportu.

Ve srovnání s Fusion Expo Praha 1998 jsme zaznamenali viditelný pokrok v informovanosti návštěvníků! Zhruba polovina z 2000 návštěvníků byli studenti středních škol. Zájem a znalosti některých skutečně potěšily.

Kromě 30 originálních panelů se na výstavě objevilo 15 tuzemských panelů zdařile reprezentujících českou Asociaci EURATOM-IPP.CR. Největší zájem samozřejmě vzbuzovaly "živé" modely, z nich již tradičně získala palmu vítězství plazmová koule.

Zcela unikátní byl doprovodný program přednášek, který probíhal na třech úrovních. Základní nabízela informace o plazmatu a fúzi, druhá řada se zabývala jednotlivými fúzními tématy od historie až po fúzní výchovu. Třetí sada přednášek se týkala aplikovaných věd.

Výstavu, která je majetkem Evropské komise a je spravována italskou Asociací EURATOM-ENEA, od samého počátku zabezpečovala Pracovní skupina jmenovaná ředitelem ÚFP AV ČR prof. P. Chráskou, s kterou úzce spolupracoval pověřenec tajemníka FJFI Ing. L. Vrány. Pracovní skupina průběžně "zaměstnávala" studenty FJFI a další kolegy z ÚFP. Vítanou pomoc poskytl Odbor mediální komunikace AV ČR a Oddělení komunikace s veřejností ČEZ, a. s.

Závěrem uveďme názor jednoho ze 2000 návštěvníků – Ing. Jaroslava Bousky, který žije 20 let v Austrálii: "Výstava byla perfektní. Český překlad přesný. Úroveň všech přednášek, alespoň těch co jsem slyšel, byla výborná, průvodci výstavou (ať z Ústavu fyziky plazmatu, či studenů z ČVUT-FJFI) ochotní a informovaní. Výstava by měla putovat (i když třeba bez modelů JET a ITER) po České republice (i po Slovensku) na co možná nejvíce míst."

MILAN ŘÍPA,
Ústav fyziky plazmatu AV ČR, v. v. i.