Z monitoringu tisku

Šéf Akademie věd: Mladí vědci se vrátit chtějí. Jenže je odrazují čeští politici.

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Nový mikroskop sleduje molekulární pochody v buňkách

Výzkumníci z Ústavu nanobiologie a strukturní biologie CVGZ AV ČR a z Jihočeské univerzity pod vedením hlavního autora Josefa Lazara, publikovali v prestižním vědeckém časopise Nature Methods článek věnovaný novému optickému mikroskopu, který umožní sledovat dosud nespatřené molekulární pochody v živých buňkách.


Mikroskop v laboratoři / foto archiv J. Lazara

Nově vyvinutá technologie staví na pokročilém druhu optického mikroskopu, tzv. dvoufotonovém mikroskopu. U dvoufotonových mikroskopů je biologický vzorek osvětlován pomocí silného infračerveného laseru způsobem, který umožňuje trojrozměrnou prostorovou lokalizaci fluoreskujících molekul (tj. molekul vyzařujících světlo, pokud jsou samy osvětleny světlem o vhodné vlnové délce). Fluorescentní látky jsou v současnosti v biologii často využívané k vizualizaci jinak nebarevných biologických molekul. Současné zlepšení spočívá v uzpůsobení použitého laserového svazku tak, aby jeho světelné vlny oscilovaly střídavě v různých, přesně definovaných směrech (polarizacích). Toto uzpůsobení umožňuje využít dvoufotonového mikroskopu k zjišťování nejen toho, kde se fluorescentní molekuly nacházejí, ale i jak jsou orientovány.


Obrázky buněk získané nově vyvinutým mikroskopem. Změny tvarů molekul v buňce se projevují změnami červeného/žlutého/zeleného zabrvení buněk / foto archiv J. Lazara

Současný výzkum ukázal, že z informací o orientaci fluorescentních značek připevněných k molekulám zvolené bílkoviny lze vyvodit informace o struktuře těchto bílkovinných molekul, přímo v živých buňkách a tkáních. Protože se struktura během činnosti molekul často mění, umožňuje nový mikroskop detekovat, zda v buňkách probíhá určitý molekulární proces či ne. Do budoucna by tak mohl sloužit k objevování nových léčiv, která tyto pochody ovlivňují. Kromě farmaceutického průmyslu přispěje mikroskop také k porozumění tomu, jak buňky a celé organismy fungují. Jako obzvlášť zajímavá oblast uplatnění nového mikroskopu se jeví možnost vidět elektrické signály putující v jednotlivých neuronech v mozku. Uspořádání a aplikace nového mikroskopu jsou v současnosti chráněny českým patentem, a je vyvíjeno úsilí o patentovou ochranu na mezinárodní úrovni a o komerční uplatnění.

Současná publikace výsledků je vyvrcholením desetiletého úsilí hlavního autora publikace Josefa Lazara, jež začalo během jeho působení na Columbia University v USA a pokračovalo v jeho týmu na Ústavu nanobiologie a strukturní biologie CVGZ AV ČR a na Jihočeské univerzitě v Nových Hradech a Českých Budějovicích.

 

Kontakt: Josef Lazar, Ph.D., Ústav nanobiologie a strukturní biologie CVGZ, v.v.i., Akademie věd České republiky

 

7.7.2011