Z monitoringu tisku

Šéf Akademie věd: Mladí vědci se vrátit chtějí. Jenže je odrazují čeští politici.

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > březen  > Recenze

DĚJINY BIOLOGICKÝCH TEORIÍ NOVOVĚKU V MODERNÍM ČESKÉM PŘEKLADU

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

Po sto letech se českému čtenáři dostává do rukou kompletní a moderní české vydání dvoudílné publikace Dějiny biologických teorií novověku.

Autor knihy, výrazná postava českého vědeckého filozofického a společenského života první poloviny minulého století, Emanuel Rádl, nepojímá biologii jako izolovaně se vyvíjející speciální vědu, ale vykládá ji v širokém rámci evropských kulturních dějin, dějin idejí a filozofie. Jeho německy psané dvousvazkové dílo zahrnuje období od renesance do začátku 20. století a stalo se historicky vůbec prvním monumentálním výkladem o dějinách biologie jako celku. Ve 20. století silně ovlivnilo celou generaci filozofů a historiků zabývajících se zejména vznikem vývojových teorií a darwinismu jako širokého ideového proudu. Dnes patří v rámci dějin biologie již ke klasickému fondu.

Na slavnostním křtu 21. února 2007 v pražské literární kavárně nakladatelství Academia uvedl publikaci Anton Markoš slovy: "Netušili jsme, do čeho se pouštíme. Když jsme začali tuto knihu z němčiny překládat, komentovat, hledat souvislosti, hrabat se v literárních pramenech, najednou na nás promluvil neuvěřitelně bohatý a nádherný svět vědy, biologie zvlášť, a historie."

Srd