Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Využívání elektronických informačních zdrojů dostupných na Jihočeské univerzitě

V rámci výuky na vysoké škole, by měl každý student získat nejen odborné vzdělání v příslušném oboru, ale současně by měl být připraven na celoživotní učení, na orientaci ve stále narůstajícím množství informací, na jejich hodnocení a efektivní využívání. Absolventi univerzity by si měli osvojit celoživotní návyk pravidelného samostatného sledování odborné literatury, jejího využití při studiu, vědecké práci i správném psaní odborných textů. Takto vysoce odborně připravení a informačně gramotní absolventi se mohou stát členy vědeckých týmů na vysokých školách, v různých vědeckých institucích a jsou připraveni na kvalifikované řešení problémů v profesním i osobním životě.

Vysokoškolské instituce zajišťují svým studentům i pedagogům informační zázemí, které je velmi důležité pro rozvoj vědy a výzkumu, ale s rostoucím množstvím a významem informací narostl i počet informačních zdrojů, ve kterých je čím dál složitější se orientovat.
Trendem poslední doby je přesun zájmu od tištěných publikací k elektronickým informačním zdrojům (EIZ), které umožňují nejen efektivní a rychlé vyhledávání ve velkém množství informací, ale například i přístup k informacím 7 dní v týdnu, 24 hodin denně.
V popředí zájmu stojí specializované elektronické časopisy s vysokým impakt faktorem (IF), které jsou důležitým zdrojem informací pro vědu a výzkum, a dále také odborné plnotextové databáze. Důležitým zdrojem informací stále zůstávají bibliografické databáze, které umožňují široký přehled o výsledcích poznání v daném oboru.
Díky grantové podpoře Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na zajištění nákupu elektronických informačních zdrojů pro vědu a výzkum disponuje Jihočeská univerzita v současné době bohatou nabídkou multioborových i specializovaných EIZ.
Zájem o využívání on-line dostupných odborných databází může být obecně ovlivněn nejen mírou jejich propagace, ale také rozdílným způsobem vyhledávání, než na který jsou uživatelé zvyklí z běžných internetových vyhledavačů, například z Google.
Akademická knihovna, která spravuje většinu EIZ dostupných na Jihočeské univerzitě, přispívá ke zvýšení zájmu o využívání EIZ jednak prostřednictvím svých webových stránek, kde uveřejňuje aktuální seznamy databází dostupných z počítačových IP adres Jihočeské univerzity, nejrůznější návody pro uživatele a dále také informační výchovou uživatelů.
Aktivní zapojení knihovníků do výuky již dávno není žádnou novinkou a v současnosti většina veřejných vysokoškolských knihoven v České republice poskytuje služby informačního vzdělávání. V bývalých knihovnách Pedagogické, Přírodovědecké, Zdravotně sociální a Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity byla tato oblast v kompetenci jednotlivých pracovníků knihoven.
Nová Akademická knihovna převzala od bývalých knihoven nejen fond, ale i odpovědnost podílet se na aktivitách v oblasti informačního vzdělávání uživatelů knihovny. Již od začátku provozu Akademické knihovny bylo počítáno s pozicí pracovníka, který by koordinoval vzdělávací aktivity pro uživatele knihovny.
V akademickém roce 2010–2011 realizovala Akademická knihovna pro studenty i odborné pracovníky 59 školení a seminářů zaměřených na práci s elektronickými informačními zdroji. Většina školení proběhla v počítačové učebně Akademické knihovny a celkem bylo proškoleno 1467 účastníků většinou z řad studentů i odborných pracovníků.  
 
Tabulka 1: Přehled uskutečněných školení v akademickém roce 2010/2011
Akademický rok 2010/2011
Počet školení
Počet účastníků
Kurz pro studenty 1. ročníků
26
659
Jednorázová školení práce s EIZ
20
568
Specifické kurzy (školení na konkrétní zdroje)
13
240
 
Sledování využívání databází
Za jednotlivé databáze jsou průběžně sestavovány statistické přehledy, které jsou důležitým zdrojem informací nejen pro akvizici, ale slouží jako zpětná vazba pro hodnocení dopadu propagace EIZ.
Pololetní srovnání využívání konsorciálních databází, kde je vydavateli zajištěna možnost pravidelného stahování přehledů, je uvedeno v tabulce 2 a v grafech 1 a 2. Bohužel, ne vždy jsou výstupy vzájemně porovnatelné.
 
Tabulka 2: Nárůst využívání databází (počet vyhledávání)
Porovnání využívání databází na JU v roce 2010 a 2011
Databáze
1. pololetí 2010
1. pololetí 2011
Navýšení (v %)
Academic Search Complete
4862
7839
61
Business Source Complete
1806
4950
174
EconLit with Full Text
1651
4898
196
PsycInfo
3178
5840
83
SocINDEX with Full Text
2148
5243
144
ATLA / ATLAS
702
911
29
CAB Abstracts
1067
4924
361
FSTA
331
655
97
Literature Online
128
316
146
 
Graf 1: Využívání databází v roce 2010 a v roce 2011
 
Graf 2: Nárůst využívání databází v roce 2011 (v %)
 
Uvedená čísla jednoznačně dokládají vzrůstající zájem o využívání elektronických informačních zdrojů a důležitost informačního vzdělávání. Domníváme se, že volba Akademické knihovny JU následovat celosvětový trend zavádění do knihoven pozici referenčního pracovníka a pozici tzv. učícího knihovníka (teaching librarian) bylo vzhledem k dosaženým výsledkům více než prozíravé. Zvýšila se tím i prestiž Jihočeské univerzity v celonárodním měřítku. Věříme, že i v nadcházejícím akademickém roce 2011–2012 bude o naše školení ze strany studentů i pedagogů zájem.
 
Ing. Helena Vorlová Görglová, BBus.
Akademická knihovna JU
Knihovník specialista – informační vzdělávání

 

11 Aug 2011