Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Partenogeneze u varanů v pražské ZOO prokázána

Vědeckému týmu doc. Daniela Frynty z Univerzity Karlovy se podařilo objasnit původ mláďat samice varana komodského v pražské ZOO. Genetické testy prokázaly, že mláďata ze čtvrté snůšky samice Aranky vznikla partenogenezí. Zoo Praha je v chovu varanů komodských světovou špičkou, nyní může přispět i světu vědy získáním mnoha dalších poznatků o biologii tohoto druhu.

Líhnoucí se varaní mládě (foto: Petr Velenský, Zoo Praha) 
 
„Hned po vylíhnutí jsme odebrali části pupečních šňůr – odběr byl zcela neinvazivní a mláďata nezatěžoval,“ uvedl doc. Danielem Frynta. Výsledky testů prokázaly, že s vysokou pravděpodobností nebyl otcem mláďat vylíhnutých ze čtvrté snůšky ani původní samec Draco, který uhynul v loňském roce, ani nový partner Aranky Leonardo. „Mláďata vznikla partenogeneticky, tedy nepohlavním způsobem rozmnožování, a Aranka se stala matkou i otcem svých vlastních mláďat,“ shrnul výsledky bádání doc. Frynta.
 
Nepohlavní rozmnožování bylo u varanů komodských prokázáno až v roce 2006 a způsob, jakým k němu dochází, zatím není zcela objasněn . „Dá se předpokládat, že v ostrovním rozdrobeném areálu může sloužit samicím, které se ocitnou bez samce. Mláďata zplozená partenogeneticky jsou vždy samčího pohlaví - samice si tak samy zplodí partnera, se kterým se mohou dál rozmnožovat. Ve zkoumání tohoto jevu jsme ale na začátku a budeme se ho snažit ještě osvětlit,“ uvedl Petr Velenský, kurátor plazů Zoo Praha.
 
varan_1.jpg
Samice Aranka (foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha)  
 
Otázkou nyní zůstává, zda stejným způsobem vznikla i mláďata z páté Arančiny snůšky, která se vylíhla v první polovině srpna. Pravděpodobnost je vysoká, ale potvrzení tohoto faktu si však vyžádá nové genetické testy.

 

30 Aug 2011