Z monitoringu tisku

Šéf Akademie věd: Mladí vědci se vrátit chtějí. Jenže je odrazují čeští politici.

Výstup z odborné diskuze k projektovému záměru IPn Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Americký astronaut Andrew Feustel v ČR

feustel_perex.jpgNa pozvání Akademie věd ČR ve spolupráci s Astronomickým ústavem AV ČR, Americkým centrem Velvyslanectví USA v Praze a Českou kosmickou kanceláří přiletěl na návštěvu České republiky americký astronaut Andrew Feustel, který se v květnu 2011 zúčastnil mise STS–134 raketoplánu Endeavour k Mezinárodní kosmické stanici. Do vesmíru letěl už v roce 2009 jako účastník letu raketoplánu Atlantis STS–125 k poslední servisní misi u Hubbleova kosmického dalekohledu. (Více čtěte v rozhovoru Hlavně nerozbít teleskop, to byla naše mantra.) V obou případech si Andrew Feustel na palubu s sebou vzal vybrané symboly z České republiky, v roce 2009 Nerudovy Písně kosmické a českou vlajku a v roce 2011 plyšovou postavičku Krtka Zdeňka Milera. Na programu jsou veřejné besedy a autogramiády. Doprovodí jej také jeho synové a manželka Indira Feustelová, jejíž maminka je Češka a otec Ind.



Přílet amerického astronauta vyvolal velký mediální zájem. 


feustel_letiste_02.jpg
 
festel_letiste_03.jpg
 
feustel_letiste_04.jpg

Andrew Feustel přiletěl na pozvání Akademie věd ČR a Astronomického ústavu AV ČR (na snímku s Jiřím Drahošem, předsedou AV ČR)

 
feustel_letiste_05.jpg

Zleva: Americký velvyslanec v ČR Norman Eisen, astronaut Andrew Feustel a předseda AV ČR Jiří Drahoš 

feustel_letiste_06.jpg
Všechna fota : Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
 
Program:
Pondělí 1. srpna 
PRAHA – Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1 – 18:00 h – Beseda pro veřejnost a autogramiáda. V rámci příchodu a odchodu návštěvníci budou moci shlédnout vybrané vítězné práce výtvarné soutěže Do vesmíru s Krtkem.
 
Středa 3. srpna
ČESKÝ KRUMLOV – Regionální muzeum Český Krumlov – 14:30 h – Krátké neformální setkání s astronautem nad keramickým modelem Českého Krumlova přístupné veřejnosti, možnost autogramů a fotografování. Do 15:00 hodin.
 
ČESKÉ BUDĚJOVICE – Hvězdárna a planetárium České Budějovice, Zátkovo nábřeží 4 – 18:30 h – Beseda pro veřejnost a autogramiáda. Návštěvníci budou moci shlédnout vybrané vítězné práce výtvarné soutěže Do vesmíru s Krtkem.
 
Čtvrtek 4. srpna
PARDUBICE – Sukova síň Domu hudby v Pardubicích, Sukova třída 1260 – 18:30 h – Beseda pro veřejnost a autogramiáda. V rámci příchodu a odchodu návštěvníci budou moci shlédnout vybrané vítězné práce výtvarné soutěže Do vesmíru s Krtkem.
 
Pátek 5. srpna
ZLÍN – 14:00 h – Beseda pro veřejnost a autogramiáda.
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Hotel Apollo – 18:00 h – Beseda pro veřejnost a autogramiáda. Návštěvníci budou moci shlédnout vybrané vítězné práce výtvarné soutěže Do vesmíru s Krtkem a také expozici o kosmonautice.
 
Pondělí 8. srpna
BRNO – Nádvoří Nové radnice a prostory Mincmistrovského sklepa – 14.30 h až 17.30 h – Astronaut Krtek v Brně – program pro děti. Od 16:30 h návštěva astronauta Feustela, autogramiáda a fotogramiáda (do 17:30 h). Návštěvníci budou moci shlédnout vybrané vítězné práce výtvarné soutěže Do vesmíru s Krtkem.
 

31.7.2011