Kalendář akcí

Today < 2011 >  < October > 
Mo Tu We Th Fr Sa Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

.

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

Evropský grant pro vědce z Botanického ústavu AV ČR

Doktor Péter Szabó z brněnského oddělení vegetační ekologie Botanického ústavu Akademie věd ČR získal prestižní startovací grant od Evropské výzkumné rady (European Research Council), podporující významné vědce a jejich projekty v oblasti hraničního výzkumu. Zmíněný grant byl letos udělen 480 vědcům v celkové výši 670 milionů eur. Výzkumný projekt zaměřující se na historickou ekologii, na který získal doktor Szabó startovací grant, nese název „Dlouhodobá dynamika lesů ve střední Evropě: od odhadů k realistickému modelu“.

 
Východiskem této studie je skutečnost, že vegetace střední Evropy byla ovlivňována člověkem po dobu nejméně osmi tisíciletí, kdy se původní lesy postupně transformovaly do dnešní zemědělské krajiny. V rámci tohoto procesu nedocházelo ovšem jen k prostému mizení lesů, nýbrž k hluboké změně jejich struktury a druhového složení následkem různých režimů hospodaření. Podrobnosti tohoto procesu jsou dosud málo známé, a to zejména ze dvou důvodů – kvůli nedostatečné spolupráci mezi obory zabývajícími se daným tématem a také kvůli rozdílům v časoprostorovém rozlišení používaném v jednotlivých disciplínách.
 
Existující studie se týkají buď malého území, nebo pokrývají velké oblasti (kontinentální či globální) pomocí modelování založeném na zobecnění, nikoli tedy na primárních datech z minulosti. Cílem projektu doktora Szabó je pomocí široké škály primárních pramenů z historie, historické geografie, paleoekologie, archeologie a ekologie analyzovat a rekonstruovat dlouhodobý vývoj (od neolitu po současnost) lesních porostů, jejich struktury, složení a managementu na území celé Moravy v nejvyšším možném časoprostorovém rozlišení.
 
Příčiny a souvislosti pozorovaných zákonitostí budou analyzovány z hlediska kvalitativních i kvantitativních faktorů, a to jak přírodních, tak i člověkem řízených. „Projekt představí lesní hospodaření jako rovnocennou hnací sílu podílející se na dlouhodobé dynamice lesa. Měl by tedy posílit změnu paradigmatu v ekologii směrem k chápaní lidského faktoru jako vnitřního, konstitutivního prvku ekosystémů. Díky propojení pramenů a metod z přírodních věd a humanitních oborů by měl vzniknout spolehlivější základ pro lesní management a ochranu lesů ve střední Evropě,“ shrnuje svou výzkumnou práci doktor Szabó.
 
Připravily: Odbor mediální komunikace (Kancelář AV ČR) a Botanický ústav AV ČR

 

23 Sep 2011

Search

All intranet Current section