Týden vědy a techniky 2011

Týden vědy a techniky 2011 Ústav fyziky atmosféry AV ČR, v. v. i.

Místo konání: Boční II/1401, Praha 4 – Spořilov. Ústav je vzdálen přibližně 10 minut chůze od stanice metra Roztyly.

Datum a doba konání: 3., 4., 10., 11. listopadu 2011, 9:00 až 17:00

5. listopadu, 9:00 až 15:00

Kontakt: Ing. Jaroslav Chum, PhD., email:jachu@ufa.cas.cz,tel:+420 267103301

 

Témata přednášek:

 

3. a 11. listopadu od 17:00, cca na 60 až 90 minut.

Historie a současnost českého družicového výzkumu, úvod do fyziky blízkého vesmírného okolí Země.

Ústav má dlouholetou tradici v konstrukci družicových přístrojů a družic pro výzkum ionosféry a magnetosféry Země. Návštěvníci budou seznámeni s historií českých družic MAGION a s českou účastí v současných mezinárodních projektech. Návštěvníci se dozví něco o tom, jak vypadá nejbližší vesmírné okolí naší Země, jak vznikají polární záře, co to je sluneční vítr a jak ionosféra a magnetosféra může ovlivňovat naše technologické systémy, např. GPS, energetické sítě pod.

 

4. listopadu od 17:00, cca na 60 až 90 minut.

Hrnečku vař! – aneb podstata procesů v atmosféře

Populární formou a s pomocí nejrůznějších přirovnání vysvětlíme základní atmosférické děje, které určují projevy počasí: změny teploty vzduchu, vítr, oblaky, atmosférické srážky…

Hrnečku dost! – aneb kde se berou extrémní projevy počasí

Na historických případech předvedeme jednotlivé druhy nebezpečných meteorologických jevů a u každé skupiny objasníme příčiny jejich vzniku.

 

10. listopadu od 17:00, cca na 60 až 90 minut.

Je současné globální oteplování výjimečné? Změny podnebí na Zemi v minulosti a přítomnosti, jejich příčiny a následky.

Současná změna klimatu je obestřena mnoha mýty, nejasnostmi a politickými zájmy různých skupin. Pojďme se od nich oprostit a podívejme se, jak podnebí na Zemi vzniká, jaké faktory (kromě činnosti člověka) ho ovlivňují, a jak se podnebí měnilo v průběhu geologické minulosti. Které části světa jsou nejvíce ohroženy negativními důsledky klimatických změn? Může být globální oteplování příčinou dnešních extrémních projevů počasí?

 

Témata exkurzí:

Návštěvníci se mohou seznámit s činností ústavu, která zahrnuje výzkum nejnižších vrstev atmosféry až po vesmírný prostor v okolí Země. Mezi témata výzkumu patří např. studium silných srážek a jejich předpovědí, výzkum chemického složení srážek a mlh, studium klimatických změn a možného budoucího vývoje. Ústav se rovněž zabývá výzkumem ozonové vrstvy a výzkumem ionizovaného prostředí v blízkém kosmickém okolí naší Země, takzvané ionosféry a magnetosféry, jejich vzájemnou interakcí a

interakcí se slunečním větrem (proudem nabitých částic ze Slunce). Ústav se podílel, a nadále podílí na družicových projektech a měřeních, např. MAGION, CLUSTER, DEMETER, PROBA II, TARANIS, SOLAR ORBITER, RESONANCE a jiné. Podílí se i na návrhu a vývoji některých družicových přístrojů.

Návštěvy větších skupin je potřeba předem domluvit.

 

Observatoře ústavu:

1. Meteorologická observatoř Milešovka

datum a doba otevření: 5. a 6. listopadu 2011 (sobota a neděle), 9 – 16 hod.

kontakt: Mgr. Petr Zacharov, PhD., email: petas@ufa.cas.cz, tel: +420272016051

Témata exkurzí: prohlídka meteorologické stanice, ukázky meteorologických měření a přístrojů, návštěva vyhlídkové věže s možností dalekého rozhledu (v případě pěkného počasí). Návštěvníci budou seznámeni s historií i současným provozem observatoře a s klasickými i novými metodami meteorologických měření.

 

2. Observatoř a telemetrická stanice Panská Ves

Místo konání: Panská Ves 26, 472 01 Doksy

datum a doba otevření: sobota 5. listopadu 2011, 9-15 hod, prohlídka začíná vždy v celou hodinu

kontakt: Ing. František Hruška, email: fhr@ufa.cas.cz, tel: +420 267103305

Témata exkurzí: informace o historii příjmu vědeckých družic v ÚFA a programu

družic MAGION, prohlídka parabolických antén a přijímací místnosti, ukázky ionosférických měření a příjmu magnetosférických hvizdů.