Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

XXXVIII. zasedání Akademického sněmu

Akademie věd vítá přípravu nové metodiky hodnocení výzkumu


Majakovského sál v Národním domě na Vinohradech, tradiční místo konání akademických sněmů, hostil 21. dubna 2011 další zasedání vrcholného orgánu Akademie věd ČR. Kromě návrhu zprávy o činnosti Akademie za rok 2010 a zprávy o činnosti Akademické rady AV ČR se účastníci Sněmu zabývali zejména průběhem a výsledky I. etapy hodnocení výzkumné činnosti pracovišť AV ČR za léta 2005–2009.

06_1.jpg
  Foto: © Stanislava Kyselová, Akademický bulletin


Předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš zdůraznil, že by hodnocení mělo připravit podmínky ke zlepšení kvality budoucího výzkumu. „Nejde pouze o byrokratický nástroj pro rozdělování financí jako v případě tzv. kafemlejnku, ale o snahu objektivně vykreslit vědeckou kvalitu našich pracovišť a jejich směřování, a to až na úroveň jednotlivých týmů,“ konstatoval v úvodu svého projevu. Výsledky tzv. sumativní části hodnocení ukázaly, že vědecká výkonnost AV ČR a jejích pracovišť vytváří kvalitní a stabilní základ pro rozvoj vědy a výzkumu v ČR.
Předseda AV ČR ocenil taktéž úsilí MŠMT, které připravuje novou metodiku hodnocení a financování vědy a výzkumu v ČR za účasti všech klíčových aktérů české vědy. Hlavními rysy projektu Metodika hodnocení VaVaI v ČR má být transparentnost hodnoticího procesu ve všech jeho fázích a možnost kritické diskuse. To představuje podstatný rozdíl při srovnání s nynější ryze formální a mechanickou metodikou hodnocení. Podle náměstka ministra školství pro výzkum a vysoké školy Jana Kouckého bude ale příprava nové metodiky trvat nejméně dva roky a možná i déle. Metodikou hodnocení VaVaI v ČR se v této souvislosti 20. dubna 2011 zabývala také konference České fórum pro výzkum, vývoj a inovace 2011, která představila výstupy druhé průběžné zprávy mezinárodního auditu vědy, výzkumu a inovací (VaVaI). Zpráva, podle níž by Česká republika měla zásadně změnit systém řízení VaVaI i způsob hodnocení, může pomoci posunout ČR blíže ke světovým standardům.
S informacemi o první etapě hodnocení výzkumné činnosti pracovišť AV ČR za léta 2005–2009 (viz takéAB 4/2011) vystoupil člen Akademické rady a předseda Řídicí skupiny Petr Ráb, podle něhož mají výsledky interního hodnocení vést ke kontinuálnímu zvyšování kvality vědeckých aktivit a k zapojování pracovišť do úspěšné mezinárodní vědecké spolupráce. Současné kolo hodnocení je v pořadí již pátým, připočteme-li průběžné hodnocení v roce 2008, které nařizoval zákon v rámci kontroly řešení výzkumných záměrů. Z výsledků sumativní fáze vyplývá, že AV ČR disponuje téměř 20 % špičkových týmů, které můžeme srovnat s nejvyspělejšími zahraničními pracovišti v oboru. Přibližně 60 % badatelských skupin je velmi dobrých a necelých 20 % pracovišť bylo hodnoceno trojkou. Horší známku než trojku obdrželo zhruba 6 % výzkumných týmů. Z porovnání kvality vědeckých výstupů z minulého a tohoto cyklu hodnocení je zřejmé, že podstatně narostla měřitelná kvalita a množství vědeckých výstupů pracovišť – byť ne všude stejnou měrou.
Zasedání, kterého se zúčastnilo 209 členů Sněmu (85 %) a 53 hostů, z pověření předsedy AV ČR zahájil a řídil místopředseda AV ČR Jaroslav Pánek. Mezi pozvanými hosty Sněmu promluvili mj. místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR Alena Gajdůšková, náměstek ministra školství, mládeže a tělovýchovy Jan Koucký, místopředsedové Rady pro výzkum, vývoj a inovace Vladimír Haasz a Stanislava Hronová, předseda Učené společnosti ČR Václav Pačes, předseda Rady vědeckých společností Ivo Hána, čestný předseda AV ČR Rudolf Zahradník či představitelé vysokých škol v čele s Václavem Hamplem, rektorem Univerzity Karlovy.

LUDĚK SVOBODA