Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2011  > květen  > Popularizace

Univerzita Pardubice připravuje budoucí vědce

Třetí místo v mezinárodní soutěži, letní škola v Texasu, studijní zájezd do Francie, účast na soutěži v Moskvě – to vše mají stážisté ze základních a středních škol na Fakultě chemicko-technologické Univerzity Pardubice na kontě za poslední dva roky. IV. ročník Festivalu vědy a techniky pořádala Asociace pro mládež, vědu a techniku (AMAVET) ve spolupráci s Pardubickým krajem, Univerzitou Pardubice a dalšími partnery ve dnech 17. a 18. března 2011 v Pardubicích.

23_1.jpg
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Veronika Valešová s projektem Stanovení vitaminu C postoupila až do národního finále soutěže AMAVET, které se konalo 29. dubna 2011 v budově AV ČR

Cílem soutěže je podnítit talentované starší žáky základních škol a středoškoláky, aby prostřednictvím řešení konkrétních vědeckých a technických projektů odhalovali a rozvíjeli tvůrčí schopnosti a schopnost svoji práci prezentovat odborné i laické veřejnosti. Také má napomoci k vyhledávání talentů v oblasti vědy a techniky a zpřístupnit jim vědecká a výzkumná pracoviště i laboratoře vysokých škol a umožnit nada-ným žákům další odborný růst formou účasti na specializovaných aktivitách v ČR i v zahraničí.

23_2.jpg
Ostatni fota: Daniel Pallavicini, Archiv autora
Lanová dráha Ondřeje Rolence, oceněného stipendiem Fakulty elektrotechniky a informatiky UP a společností FOXCONN CZ

Splnit všechny cíle se povedlo několika studentům, kteří své projekty realizovali právě na pardubické univerzitě. Vedle stipendií pro první rok studia na Fakultě chemicko-technologické a Fakultě elektrotechniky a informatiky a Cen děkana zmíněných fakult postoupili studenti do národního finále soutěže AMAVET, které se uskutečnilo v centru AV ČR v Praze 28.–29. dubna 2011, a na vybrané studentské akce v zahraničí.
V kategorii Středoškolák zvítězila s projektem Stanovení vitaminu C Veronika Valešová, která se mimo národního finále zúčastní také Vernadského soutěže v Moskvě. Jako cíl své práce uvedla: „Pomocí tří různých metod – jodometricky, bromatometricky a spektrofotometricky – zjistit obsah kyseliny askorbové ve vybraném ovoci, zelenině, čajích a šťávách a určit, co se dá nejvhodněji konzumovat, abychom měli denní dávku vitaminu C. Dále porovnat metody, která z nich je přesnější, a srovnat s výsledky renomovaných laboratoří z USA, Pákistánu a ČR (Zlín).“ Součástí projektu byl také dotazník, který u stovky studentů zjišťoval dávku vitaminu C z přírodních zdrojů. V. Valešová svůj projekt realizovala na katedře analytické chemie a v příštím roce by s Univerzitou Pardubice chtěla nadále spolupracovat.
Do národního finále a soutěže v Moskvě se dále probojovala Pavlína Pamánková s projektem Spektrofotometrické stanovení niklu jako alergenu. „Cílem mé práce bylo kvantifikovat množství niklu, jež se uvolňuje z dětské bižuterie, z českých mincí a euromincí za působení louhovacích roztoků, které měly simulovat složení potu. Zkoumala jsem také, jak složení louhovacích roztoků a doba louhování ovlivňuje uvolněné množství niklu. V další části práce jsem porovnala množství niklu, které se uvolní do ranních a večerních slin z piercingu. Koncentraci uvolněného niklu jsem určovala spektrofotometrickým stanovením nikelnatých iontů po extrakci ve formě dimethylglyoximátu nikelnatého. Práce na projektu mi dala spoustu zkušeností: např. jak vypadá vědecká činnost, setkala jsem se s vědeckými pracovníky, zažila jsem i neúspěchy, které vedly k opakování měření.“ P. Pamánková svůj projekt rovněž realizovala na katedře analytické chemie.

23_5.jpg
Soutěžící v kategorii Junior u svých projektů

Katedra biologických a biochemických věd Fakulty chemicko-technologické se stala odrazovým můstkem pro dalšího oceněného – Ondřeje Vacka. „Získal jsem skvělou příležitost zkusit si práci přímo v univerzitní laboratoři; v praxi jsem si např. ověřil, že hodně záleží na dodržování pracovního postupu, protože i malá chyba může znamenat nezdar pokusu.“ Ondřej Vacek se v projektu Rezistence bakterií na dezinfektanty původně chtěl zaměřit především na citlivost bakterií vůči dezinfekčním prostředkům a vzniku a výskytu rezistence na dezinfektanty, ale nakonec se soustředil především na určení vlastností některých dezinfektantů. Konkrétně je to minimální inhibiční koncentrace, kterou určoval u dezinfektantu Savo vůči bakteriím Escherichia Coli. Odměnou mu je rovněž postup do národního finále a soutěž v Moskvě. Rád by dále spolupracoval s některou nemocnicí na oddělení infekční diagnostiky.

23_3.jpg
Doprovodný experiment Jiřího Ryznera s Peltierovým článkem

Ve spolupráci s Ústavem aplikované fyziky a matematiky zkoumal Jiří Ryzner termoelektrické vlastnosti materiálu Ag8GeTe6 a jeho možné uplatnění. K charakteristice nejprve materiál připravil, poté naměřil a vyhodnotil data. Po národním finále se zúčastní Letní školy mladých vědců v San Antoniu v Texasu.
V témže ústavu pracoval na projektu i Martin Kloz, žák teprve 6. třídy základní školy. Se Studiem krystalizace kamence v závislosti na podmínkách se v kategorii Junior nesoutěžně zúčastnil národního finále a získal krátkodobou studijní stáž ve Francii. Ve své práci zjišťoval, kolik bylo v krystalech kamence vytvořených různými způsoby krystalizace přebytečné vody, a to pomocí výpočtů a termogravimetrické analýzy. Nadaný žák chce na projektu s podobným tématem pokračovat.
V již zmíněném ústavu vznikl také projekt Perspektivní termoelektrické teluridy Patrika Čermáka, loňského vítěze národního finále a držitele třetí ceny v kategorii Inženýrství: Materiály a Bioinženýrství z mezinárodní soutěže Intel ISEF v USA (viz AB 9/2010).

Fakulta chemicko-technologická připravila ještě jednu netradiční událost. V rámci Mezinárodního roku chemie, vyhlášeného u příležitosti stého výročí udělení Nobelovy ceny za chemii Marii Curie-Skłodowské, budou mít studenti možnost zkusit si život vysoko-školského studenta nanečisto. Proděkan pro vnější vztahy Tomáš Wágner uvedl, že si studenti budou moci podle zájmu vybrat libovolnou katedru z fakulty a přihlásit se k jednodennímu studiu. Pro všechny bude připraven pestrý program – nejrůznější vzdělávací aktivity, laboratorní cvičení, ale i několik mimoškolních akcí, jako je například návštěva menzy a knihovny.

PATRIK ČERMÁK,
student Univerzity Pardubice,
metodik AMAVET, o. s.