Skip to Content

Závěrečná zpráva z Evropského týdne mozku 2011

 
V týdnu od 14. do 17. března 2011 proběhl již 13. ročník Evropského týdne mozku, který se uskutečnil v budově Akademie věd ČR v Praze. Každoročně tuto akci pořádá Ústav experimentální medicíny AV ČR ve spolupráci s Českou společností pro neurovědy a Centrem neurověd.
 
Evropský týden mozku je celosvětovou vzdělávací akcí, konanou jak u nás v Evropě, tak v USA. Pořádání této akce v Evropě koordinuje European Dana Aliance for the Brain (EDAB) a na americkém kontinentě Dana Aliance for Brain Initiatives. V rámci tohoto týdne se setkávají odborníci zabývající se výzkumem činnosti mozku a informují širokou veřejnost o nových poznatcích.
 
Evropský týden mozku byl zahájen v pondělí 14. března 2011 tiskovou konferencí, které předsedala paní prof. MUDr. Eva Syková, DrSc., ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR, v. v i., pan prof. MUDr. Josef Syka, DrSc., vedoucí Oddělení neurofyziologie sluchu v Ústavu experimentální medicíny AV ČR, v. v i. a pan prof. MUDr. Richard Rokyta, DrSc., přednosta Ústavu normální, patologické a klinické fyziologie 3. lékařské fakulty UK v Praze. Tiskové konference se zúčastnilo kolem 15 redaktorů z rozhlasových i tištěných médií.
 
Celkem se uskutečnilo osm přednášek, kterých se zúčastnilo více než 670 zájemců z řad studentů a širší veřejnosti. Přestože v době, kdy se konal Evropský týden mozku, byly jarní prázdniny, přednášek se zúčastnil velký počet jednotlivých studentů – jednotlivců – nikoliv v rámci školní akce.
Každá přednáška trvala 1 – 1,5 hodiny, kdy na konci měli studenti vždy možnost klást přednášejícímu otázky. Publikum bylo velmi aktivní, takže se některé protáhly až na dvě hodiny.
Na všech přednáškách byl nahráván audiozáznam, který bude k dispozici na webové adrese: http://data.press.avcr.cz/Evropsky_tyden_mozku/Program_prednasek/index.html.
 
Na závěr bychom chtěli poděkovat lektorům za jejich ochotu předstoupit před posluchače a také za to, že si připravili atraktivní témata. Návštěvníkům pak děkujeme, že se dostavili a vytvořili výbornou atmosféru. Těšíme se na shledání na 14. ročníku Evropského týdne mozku na jaře 2012.
 
Barbora Benešová
Odbor popularizace vědy a marketingu
Středisko společných činností AV ČR, v. v. i.
E-mail: benesovaatssc [dot] cas [dot] cz
Tel.: 221 403 405
 
 
 

 

-A +A