Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2009  > říjen  > Ocenění

Čestná medaile za zásluhy o Akademii věd ČR

KARLU MELICHAROVI
 
Dne 2. září 2009 obdržel prof. Karel Melichar Čestnou medaili Za zásluhy o Aka­de­mii věd České republiky.
© Zdeněk Tichý, Archiv KNAV

Dne 2. září 2009 obdržel prof. Karel Melichar Čestnou medaili Za zásluhy o Aka­de­mii věd České republiky.

Profesor Karel Melichar pracuje ve Fyzikál­ním ústavu AV ČR, v. v. i., od roku 1969. Je znám nejen mimořádnou pracovitostí, technic­kou zručností, ale i širokým rozhledem a velkou technic­kou intuicí. Přestože je zařazen jako tech­nik, jeho publikační a citační aktivita je značná. Ve WoS lze nalézt u jeho jména 29 prací 75krát citovaných, h-faktor 5. Jde o práce, kde je opráv­něně uveden jako spoluautor, neboť jeho podíl byl významný a tvůrčí.

Prof. Melichar se podílel na rozvoji infra­struktury nejen ve FZÚ (zásadním způsobem přispěl k zavedení všech typů epitaxních technologií – LPE, MBE i MOCVD), ale i na jiných pracovištích – zaváděním různých způsobů zpracování vzorků. Další jeho významné vlastnosti jsou schopnost a ochota výrazně pomoci studentům při bakalářských, diplomových i di­ser­tač­ních pracích, ochota spolupracovat s pracovníky jiných oddělení a pracovišť většiny oddě­lení ve FZÚ i s řadou mimo­ústavních pracovišť na řešení náročných technických problémů.

V poslední době spolupracoval například s Oddělením povrchů (spinotroniky) na napa­řo­vání kontaktů, litografii a leptání, s Oddělením tenkých vrstev na slévání, žíhání vzorků ve vodíku a deu­teriu, kde se podílel na konstrukci a-Si aparatury, dále s Oddělením optických krys­talů na zpracování diamantových vzorků. Mimo ústav spolupracoval s VŠCHT Praha na měření tenze par a na­pařování kontaktů, s Ústa­vem jaderné fyziky AV ČR, v. v. i., v Řeži na nanášení fulerénů a napařování na polymery i s dalšími ústavy a univerzitami, kde se podílel zejména na přípravě a úpravě QD vzorků. Karel Melichar spolupracuje i se zahraničními praco­višti, v současné době to je EU SAV v Bratislavě, FTI A. F. Ioffe v Petrohradě či Kyma Scientific v USA.

red




JIŘÍMU NIEDERLEMU

Prof. Jiří Niederle převzal dne 2. září 2009 Čestnou medaili Za zásluhy o Akademii věd České republiky.
© Zdeněk Tichý, Archiv KNAV

Prof. Jiří Niederle převzal dne 2. září 2009 Čestnou medaili Za zásluhy o Akademii věd České republiky.

Profesor Niederle je vůdčí osobností v realizaci spolupráce českých akademických a vysokoškolských pracovišť s Evropskou laboratoří fyziky částic CERN v Ženevě. Přelom v této spolupráci nastal krátce po politických změnách v roce 1989, kdy se tehdejší ČSFR stala řádnou členskou zemí CERN.
Profesor Niederle měl rozhodující podíl na tom, že se podařilo přesvědčit tehdejší federální vládu, jak je důležité se ucházet o plné členství v CERN, jež přinášelo nejen výhody, ale také finanční závazky ze strany státu. Podařilo se mu získat vysoký respekt našich vládních představitelů, ředitelství CERN a v neposlední řadě i našich fyziků a techniků, pro které se společný evropský výzkumný program CERN stal jasnou badatelskou perspektivou. Proto se prof. Niederlemu povedlo v zainteresovaných ústavech AV ČR a na vysokých školách rychle zorganizovat širokou obec budoucích spolupracovníků na programu CERN a formulovat konkrétní tematický program pro začínající spolupráci. Pro další zajištění koordinace spolupráce na projektu CERN vytvořila vláda Výbor pro spolupráci ČSFR (ČR) s CERN. Profesor Jiří Niederle se stal jeho prvním předsedou, tuto funkci vykonává dodnes.

Působnost prof. Niederleho je vysoce oceňována také v CERN, kde zastával řadu významných funkcí. Od roku 1992 je představitelem ČR v Radě CERN. V letech 1996–1998 byl jejím viceprezidentem. Současná vysoká úroveň fyziky elementárních částic v České republice vděčí za vytvoření potřebných podmínek právě prof. Jiřímu Niederlemu.

red