Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > září  > Obálka

NOVÉ KNIHY

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

JAPONSKO A KOREA
Dramatické sousedství

Cílem knihy je seznámit čtenáře se vzájemnými vztahy mezi Japonskem a Koreou, které v průběhu posledních dvou tisíciletí procházely mnoha proměnami. Občas byly přátelské, častěji je však provázely větší či menší konflikty. Publikace by měla posloužit jako zdroj informací všem zájemcům o východní Asii, kteří pociťují, že dnešní "západní" pohled na tuto část světa je nejen velmi zjednodušený a povrchní, ale pojí se i s mnoha omyly a předsudky.
Janoš, J., Academia, Praha 2007. Vydání 1.

ALCHYMIE
Nauka mezi snem a skutečností

Alchymii se dnes věnují historikové vědy, ale také umění a rovněž psychologové. Tato kniha se soustřeďuje na praktikující alchymii provozovanou v laboratoriích, a to především na tu, která posléze dožívala v Evropě. Nejde o souvislé líčení dějin alchymie, ale o jednotlivé momenty, které tuto nauku charakterizují. Cílem publikace není seznámit čtenáře jen s důležitými postavami alchymie a jejich dílem, ale také s novými objevy posledních desetiletí. Některé z nich poměrně výrazně změnily dosavadní pohled na dějiny alchymie.
Karpenko, V., edice Galileo, Academia, Praha 2007. Vydání 1.

ROSTLINY ALP
Druhý fotografický atlas, navazující na úspěšný titul Rostliny Středozemí, se věnuje poznávání rostlin zejména alpínského stupně Alp. Ve výběru 430 druhů nalezne čtenář jak běžné druhy rozšířené na vápencích či silikátech celých Alp, tak nápadně kvetoucí druhy charakteristické pouze pro některou část rozlehlého alpského pohoří. V doprovodném textu jsou zdůrazněny i další podobné druhy a znaky, jimiž se liší. Jde o první český titul, který se této tematice věnuje.
Finkenzeller, X., edice Campanula, Academia, Praha 2007. Vydání 1.

TANEC NA HROBECH
Dosud neznámý historický román slavného finského spisovatele se odehrává v roce 1809, kdy se Finsko stalo součástí carského Ruska a bojovalo o to, aby se nerozplynulo v barbarské východní říši. Jádrem děje je vzplanutí ruského cara Alexandra I. k mladé a krásné Ulle, dceři finského venkovského šlechtice. Autor knihu napsal v roce 1944, kdy bylo Finsko ve válce se Sovětským svazem, ale obraz mocenské politiky Ruska, který dílo přináší, je neuvěřitelně zajímavý a aktuální i dnes.
Waltari, M., Hejkal, Havlíčkův Brod 2007. Vydání 1.

OD KNÍŽAT KE KRÁLŮM
Sborník, který vychází u příležitosti 60. narozenin Josefa Žemličky, pracovníka Historického ústavu AV ČR, obsahuje 49 historických esejů z pera jeho přátel, kolegů a žáků. Jednotícím námětem jsou dějiny středověku v širokém smyslu i jejich novodobá odezva (například středověk ve filmu či v beletrii). Oslavence, jenž sám nedávno naturalisticky drsnou středověkou detektivkou Kukatova zpověď zabrousil i do hájemství krásné literatury, jistě potěší, že jedním z nich je kontrafaktuální zamyšlení, co by se možná stalo, kdyby poslední Přemyslovec olomoucký atentát přežil.
Kolektiv autorů, Nakladatelství Lidové noviny, Praha 2007. Vydání 1.

HIDŽRA Předmětem monografie Miloše Mendela, pracovníka Orientálního ústavu AV ČR, je náboženská emigrace v dějinách islámských zemí. Hidžra je obecně nahlížena jako zlomový moment Muhammadovy profecie, a zároveň jako počátek islámského měření historického času. Stala se symbolickým i reálným "bodem nula", od něhož se počínala kvalitativně nová éra lidstva. Publikace je jednou z mála studií, jež nabízí podrobnou analýzu fenoménu hidžry ve vybraných obdobích a oblastech islámských dějin a civilizace.
Mendel, M., Orientální ústav AV ČR, Praha 2006. Vydání 1.